Boja automobila

Koju boju odabrati i zašto…

Srebrna je boja već duže vrijeme izbor broj 1 među bojama. Sve popularnija je i bijela boja, zatim zelena i zemljani tonovi (smeđa, bronca, bakrena i sl.) Visoko na ljestvici omiljenih boja uz srebrnu i bijelu nalazi se siva te crna i tamnoplava boja. Među manje popularnim bojama nalaze se crvena, plava, žuta.
Mnogi kupci automobila spremni su čekati i znatno duži period isporuke od predviđenog kako bi dobili automobil u željenoj boji. Zato ne iznenađuje podatak da je 2/3 ispitanih u PPG-ovoj anketi izjavilo kako boja automobila igra važnu ulogu kod kupnje automobila. I proizvođači vjeruju u mogućnost bolje prodaje zahvaljujući dobroj ponudi boja.

Psiholozi analiziraju povezanost između boje automobila i njegova vlasnika pa zaključuju sljedeće:

  • Oni koji odabiru crnu boju uglavnom su ambiciozne osobe koje se žele prikazati kao uspješnima,dominantnima, crna označava luksuz, manjim i jeftinijim automobilima daje notu energije i snage,
  • Vlasnici crvenih automobila otvoreni su, impulzivni, dinamični, energični, uglavnom mlađi ljudi,
  • Srebrnu odabiru osobe s osjećajem za stil, često uspješne osobe,Bbijelu odabiru praktične osobe,
  • Žutu boju povezuje se s inteligencijom, toplinom, osobama koje vole čitati i osobama koje vole brzu vožnju, istraživanje, optimizam,
  • Osobe koje odabiru sivu boju pouzdane su i imaju dobar ukus, pažljivi su vozači, smireni i pedantni,
  • Plavi automobil vole društvene i prijateljski raspoložene osobe.

Odabir boje automobila nosi osobni pečat, a odraz je i kulture, mode i ukusa tržišta (trendova) i mijenja se iz godine u godinu.
Profil kupaca također utječe na odabir boje. Poslovni ljudi poklonici su tamnijih boja, transportna vozila uglavnom su svjetlijih nijansi dok su sportski automobili većinom jarkih i upadljivih boja.

Koliko na naš izbor utječe praktičnost boje?
Poznato je da se ogrebotine i oštećenja kao i prljavština najviše primjete na crnoj i tamnoplavoj boji. Bijela također nije zahvalna po tom pitanju. Prašina je najmanje uočljiva na sivim i sivim-metalik automobilima.

Nije zgorega znati i to da kradljivci automobila ne vole automobile jarkih, uočljivih boja. Tako barem tvrdi statistika ukradenih vozila – najviše se kradu automobili crne, bijele i srebrnosive boje.

Postoji povezanost i između boje automobila i saobraćajnih nesreća pa su tako u noćnoj vožnji automobili tamnih boja manje uočljivi i veća je vjerojhatnost da će biti sudionici u prometnoj nezgodi (nesreći). U dnevnim uvjetima najnesigurnije boje su siva i srebrna jer se lako uklope u okolinu što automobil čini manje uočljivim. Bijela se boja pokazala najsigurnijom (najuočljivijom) i u dnevnim i u noćnim uvjetima vožnje.

Za one koji prodaju svoj automobil važno je znati da se teže prodaju automobili nestandardnih boja. Teže ćete prodati automobil žute, narančaste, jarkocrvene, roze i sl. boja, lakše onaj bijele, crne, sive, plave, zelene i sl.

ostavite svoj komentar