Bolesti zglobova

Sve učestalija tegoba…

Zglobovi, zajedno s mišićima i kostima, čine sustav koji našem tijelu pruža stabilnost i zaštitu i omogućuje kretanje.
Prema posljednjim istraživanjima, više od 80% odraslih osoba stalno ili povremeno pati od bolova i upala u zglobovima i mišićima što im oteževa svakodnevni život i kretanje.

Najčešći uzrok bolova su reumatske bolesti, osteoartritis, sportske ozljede, ali i smanjena tjelesna akrivnost i povećana tjelesna težina, faktori na koje možemo utjecati.

Sve veća učestalost problema sa zglobovima posljedica je i produljenog životnog vijeka i činjenica da moderan način života radi protiv naših zglobova, mišića i kostiju – većinu smo vremena prikovani za naslonjače (kod kuće, u automobilima, za računalima) i sve se manje krećemo na vlastitim nogama. Zato naši zglobovi i mišići brže stare i propadaju.

S druge strane, sportaši i rekreativci često pojačano i neznalački opterećuju zglobove što je često uzrok ozljeda i kroničnih poteškoća.
Porast tjelesne težine također je vrlo važan faktor u razvoju bolesti zglobova – višak kilograma opterećuje zglobove što pretile osobe čini sklonijima degenerativnim promjenama i ozljedama zglobova.

Osteoartritis (artroza) je jedna od najčešćih tegoba među stanovništvom. Karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice što uzrokuje trljanje kostiju jedne o drugu što je vrlo bolno i smanjuje opseg pokreta. Najčešće pogađa osobe srednje i starije dobi, žene češće nego muškarce.

Lijeka za artrozu nema, terapija se svodi na umanjenje boli i održavanje pokretljivosti zgloba. Programi vježbanja i redukcija tjelesne težine uobičajene su mjere za smanjenje boli i ukočenosti, a u težim slučajevima provodi se i ortopedska operacija.

Uz navedeno, danas se velika pozornost posvećuje i nutritivnom priustupu osteoartritisu. Primjena prirodnih supstanci kao što su glukozamin, kondroin, hijaluronska kiselina i biljni ekstrakti (npr. tamjana) usporavaju propadanje hrskavice, poboljšavaju pokretljivost i ublažavaju upalu.

Prevencija
Zdrava i uravnotežena prehrana uz redovitu i primjerenu tjelovježbu pomaže kontrolirati tjelesnu težinu, važan faktor nastanka tegoba sa zglobovima.

Izbjegavati treba ponavljajući stres – ponavljanje aktivnosti ili pokreta, neprirodnih i nespretnih, koji nas prenaprežu, dovode tijelo u pogršan položaj i zamaraju mišiće. Mnogi ljudi su na radnom mjestu prisiljeni vršiti takve aktivnosti. Savjet je pokušati izbjeći takve radnje u obimu u kojem je to moguće ili ih obavljati na prikladniji način kojim ćemo u manjoj mjeri opteretiti zglobove.

Za zdrave zglobove važan je balans između aktivnosti i odmora. Bol u zglobovima znak je da smo s nekom aktivnosti pretjerali i da moramo odmoriti.
I svakako treba izbjegavati ozljede jer je prethodna ozljeda prepoznata kao čest uzrok osteoartritisa.

ostavite svoj komentar