Bor – umjetni ili pravi?

Okićeno i smješteno u domu, božićno drvce neizostavni je dio blagdanskog ugođaja. Prvi pisani trag o božićnom drvcu dolazi nam iz Njemačke u 16. stoljeću, a govori o jeli ukrašenoj jabukama, orasima i papirnatim cvijećem i postavljenoj na Božić, pred djecu koja su skupljala slatkiše.
U našim krajevima tek pred kraj 19. stoljeća postaje običaj ukrašavati božićna drvca. Prije toga domovi su za Badnjak bili ukrašavani cvijećem, plodovima, voćem i zelenilom.

Malo tko dvoji oko toga imati božićno drvce ili ne, ali dvojbe oko toga kupiti umjetnu ili prirodnu, “živu” jelku , imaju mnogi.

Prirodne jelke u pravilu su jeftinije od umjetnih dvojnika. Imaju karakterističan miris i pružaju jedinstven doživljaj u domu. Nedostaci prave jelke uglavnom su:

  • neekonomičnost – mogu se koristiti samo jednom (bez obzira jesu li u tegli ili su odrezane),
  • kratki rok trajanja – na sobnim temperaturama iglice se vrlo brzo osuše i osipaju (a predstavljaju i opasnost od požara),
  • korištenje pesticida kod uzgoja,
  • potrošnja energenata – kod uzgoja i transporta.

Da bi drvce što dulje potrajalo, savjetujemo što kasniju kupnju (prije samog Badnjaka ili tek par dana ranije). Najprije ga treba unijeti u neki slabije grijani prostor, a zatim u prostor u kojem će dočekati blagdane. Na taj način drvcu se omogućava prilagodba. Potrebno ga je prskati vodom, a za rezana drvca vrlo su praktični stalci s posudom za vodu. Kod stabala u posudi potrebno je zemlju održavati dovoljno vlažnom, a samo drvce treba postaviti dalje od izvora topline.

Photo of Decorations on the WallZa proizvodnju i transport umjetnih jelki također se troši gorivo i nastaju toksični elementi (olovo). Uglavnom se proizvode od jeftine plastike, i jednom odbačene, umjetne jelke sporo se razgrađuju.
Prednost umjetnih jelki u odnosu na prave jest ta što nema ispadanja iglica, lako se pospremaju, izbor veličina, oblika i boja je velik, a mogu se koristiti dugi niz godina.
Umjetni bor prihvatljiva je varijanta ukoliko se koristi godinama, a ne zamjenjuje svako toliko zbog ljepšeg, novijeg ‘modela’. Dobro rješenje za one koji žele novi umjetni bor svakako je, ne bacati ga već pokloniti susjedima, rodbini, nekoj udruzi i sl.

Najprihvatljivije i ‘nejzelenije’ rješenje kupnja je ili iznajmljivanje pravog, živog bora u tegli. Nakon blagdana takvo božićno drvce može se vratiti, posaditi u vrtu ili nekome pokloniti.

Za kreativce i one koji vole malo drugačije rješenje su vlastite kreacije – jelke od granja, od komada drveta, od ljestava i raznih drugih materijala.

Photo courtesy of PIxabay
Photo by pascal claivaz from Pexels

ostavite svoj komentar