Borba s kilogramima bez tjelovježbe

Neće dati željene rezultate…

Svakodnenvo nas bombardiraju promidžbenim porukama o revolucionarnim proizvodima pomoću kojih se bez velikog napora mogu izgubiti neželjeni kilogrami. Koliko je istine u tim porukama?

Ulaskom u zajednicu europskih država preuzeli smo i dio obveza koje se odnose na oglašavanje dodataka prehrani, a čije nepoštivanje podliježe sankcijama i odgovornošću pred zakonom. Doduše, i prije ulaska u EU bile su propisane odrednice o zabrani navođenja nedopuštenih zdravstvenih tvrdnji, a i tada smo svjedočili nekorektnim tvrdnjama o cijelom nizu proizvoda, a sve u cilju plasiranja proizvoda.

Dodaci prehrani koncentrirani su izvori hranjivih tvari ili tvari s određenim fiziološkim učinkom. Dodaci prehrani nisu lijekovi. Lijekovi podliježu strogim kontrolama, dok je kod dodataka prehrani stvar ponešto drugačija i jednostavnije ih je plasirati na tržište.
Dodaci prehrani nikako ne mogu zamijeniti tjelovježbu. Fiziološki učinci tjelesne aktivnosti nezamjenjivi su pri mršavljenju. Zato nije primjereno i etički korektno koristiti se porukama poput one da jedna tableta može zamijeniti tjelovježbu i sagoriti određeni broj kalorija.

Osobama s viškom kilograma ovakve su poruke posebno primamljive jer je poznato da s viškom kilograma nije lako vježbati.
Poruka poput one kako uzimanjem određenog dodatka prehrani smanjujemo apetit također spada u one etički diskutabilne. Naime, pretile ososbe i osobe s viškom kilograma općenito, sasvim sigurno nemaju taj problem zato što su jele onda kada su bile gladne. Danas je problem taj što jedemo i kada nismo gladni i nakon što utažimo glad.
Najkorektnija poruka bila bi – Kombinacija tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane uz primjenu dodataka prehrani rezultirat će uspjehom u borbi s kilogramima.
Sve ostalo su prazna obećanja i floskule zbog kojih ćete potrošiti novac i nadati se nerealnom.

ostavite svoj komentar