Bosiljak u aromaterpiji

Trava bogova…

U aromaterpiji bosiljak je iznimo cijenjen i korsti se kao zamjena za timijan, premda je nešto blaži. Eterično ulje bosiljka dobiva se destilacijom vodenom parom, a miris ovog ulja izuetno je ugodan.

Koristi se kod neuralgija, migrena, bolova u mišićima, grčeva, strahova, depresije, histerije, nesanice, fičkih i umnih napora, apatije, prehlade i upale sinusa, nesanice, bolova kod reume i artritisa, gihta, ugriza insekata, manjka koncentracije, probavnih smetnji, štucavice i dr.

images (5)Etrično ulje bosiljka iznimno je sredstvo protiv bolova.
Djeluje stimulativno i snaži, umno i fizički, jača koncentraciju, bistri misli.
Kao antiseptički sastojak poboljšava obrambene snage organizma i potpomaže djelovanje drugih eteričnih ulja u liječenju prehlada, bronhitisa, gripe, upale sinusa.
Daje se osobama koje su nesigurne, depresivne i bezvoljne jer posjeduje karakterološke osobine sigurnosti, mudrosti i dugovječnosti.
Upotebljava se i kod inhalacija. Otvara, dozvoljava protok energije, jača.

Kombinira se sa drugim eteričnim uljima:

  • Za podizanje samopoštovanja kombinira se s lavandom, kuminom, mandarinom, geranijem i gorkom narančom,
  • Osvježava i pozitivno djeluje na umornu kožu primjenom u uljima za masažu, opušta mišiće.
  • U mirisnim svjetiljkama eterično ulje bosiljka ublažit će glavobolju, ublažiti umor i pojačati koncentraciju – naročito u kombinaciji s lavandom,
  • Nekoliko kapi ovog eteričnog ulja nakapano na maramicu i pričvršćenu na otvor za ventilaciju poboljšat će koncentraciju tijekom vožnje.
  • Pomiješan sa bergamontom i geranijem osvježit će zrak i olakšati dišne probleme tijekom prehlade.
  • Kombinacija eteričnih ulja užmarina, lavande i bosiljka poboljšava pamćenje.
  • Kupke od lavande, bosiljka i geranija umiruju i olakšavaju san.

Važno!
Kod pravilne upotrebe ovog eteričnog ulja nema štetnih posljedica, no ne smije se koristiti u trudnoći, a prilikom upotrebe u mirisnoj lampici treba imati u vidu da ovo ulje sadrži fenole (nadražuju, a mogu izazvati i alergije).

ostavite svoj komentar