Bračna kriza – znakovi

Bolji i lošiji dani normalna su pojava u braku no, postoje znakovi koji ukazuju na neke dublje i ozbiljnije probleme u bračnom odnosu.

Razmirice

Povremene razmirice (razmjena mišljenja) nisu problem. Zabrinuti se treba onda kada razmirice postanu stalne i nekonstruktivne. Kada partneri bezrazložno vrijeđaju jedno drugo, osvećuju se, cinični su i zajedljivi jedno prema drugome. Kada se partneri svađaju samo s ciljem da povrijede drugoga, a ne s ciljem da riješe problem, vrijeme je da se zamisle. Treba se iskreno upitati: Zašto sam započeo svađu? Što sam time htio/jela postići? Jesam li zadovoljan/na ishodom? Jesam li bio/la iskren/a? Želim li biti iskren?

Šutnja

Manjak komunikacije među partnerima ukazuje na bračnu krizu (ništa manje od stalnih razmirica). Šutnja obično slijedi nakon češćih svađa. Jedan od partnera odustane od verbalnog sučeljavanja. Odustajanjem od razgovora ništa se ne postiže. Samo se produbljava ponor između dvoje ljudi. Most između nesvrsishodne svađe i tišine je iskreni razgovor.

Neiskrenost

Brak u čijim temeljima nije ugrađen iskren odnos i međusobno poštovanje brzo se ‘rasklima’. On ostaje nakon posla s prijateljima na piću, njoj kaže da mora duže raditi zbog hrpe posla. Ona kupi nove cipele, ali to prešuti u nadi da on neće primijetiti. To su tzv. sitne laži, ali ipak su laži. Vremenom postaju normalne i uobičajene, partneri su ih i te kako svjesni. Udaljili su se dovoljno da ih to ne smeta.

Fizičko udaljavanje

Alarm za uzbunu zvoni kada na prste jedne ruke možete izbrojati koliko ste puta ovaj mjesec vodili ljubav. Ili pronašli radost u jednostavnom zagrljaju, stisku ruke, pogledu…
Zabrinjavajuće je i to kada jedan od partnera treba znatno više životnog prostora (vremena za sebe) od drugoga. Vremenom ta nekompatibilnost postaje generator sukoba i udaljava partnere. Dolazak djeteta u obitelj zna naglasiti te razlike i biti uzrok krize u odnosu u kojem život dijele dvije tako različite osobe.

Image by Pexels from Pixabay

ostavite svoj komentar