Bračni savjeti koje ne treba shvatiti doslovno

Riječi ‘nikada’, ‘uvijek’, ‘obavezno’ i sl. ne trebaju se shvaćati doslovno. Život ima svoju dinamiku i uvijek je bolje prilagođavati se novonastaloj situaciji nego se čvrsto držati nekih pravila.  Drugim riječima to bi značilo da u nekim stvarima trebamo biti dosljedni, u nekima fleksibilni, nikada kruti.

Brak je posebno dinamična struktura i zahtijeva prilagodbu. Pravila mogu biti temelj ili smjernica, nikako nepromjenjivi zakon. U nastavku teksta osvrnut ćemo se na neke od češćih bračnih savjeta koje je bolje ne shvaćati doslovno.

Nikad u krevet ne odlazite ljuti/posvađani
Ima nešto dobro u ovom pravilu… Ipak, kada je netko povrijeđen, ljut i uzbuđen teško da će moći leći uz osobu koju krivi za neku povredu, zagrliti ju i mirno zaspati. Nesuglasice treba nastojati rješavati u začetku, ali niti odlazak na spavanje bez pomirenja neće uništiti vaš brak. Stvar je samo u tome da se to ne dešava previše često i da ljutnja ne traje beskrajno dugo. Što prije budete spremni na razgovor i dogovor, osigurali ste sebi više zdravlja i mira.

Uvijek budite iskreni do kraja
Pri tome zaboravljamo da je veći problem biti posve iskren prema sebi samome. Tek kad nam to uspije možda uspijemo biti i iskreni prema drugima. Ipak, kada bismo uvijek iskreno govorili baš sve i o svemu, mogli bismo povrijediti svog bračnog druga, zar ne? Npr. jeste li ikada sanjali nekog drugog muškarca/ženu? Jeste li ikada pomislili na nekog bivšeg s nostalgijom? Naravno. I to je posve normalno. Živite li s osobom koja je po prirodi tolerantna možda ćete i to moći podijeliti, ukoliko to nije slučaj mogli biste ju povrijediti.

Ne odlazite na odmore odvojeno
Zabluda je misliti da dobar brak podrazumijeva da se svuda i uvijek ide zajedno. Većinu vremena to je u redu, ali je isto tako u redu dati si prostora i vremena za sebe. Nemaju svi partneri iste interese, želje, ne odmaraju ih iste stvari. Zašto bi bilo loše provesti par dana odvojeno?

Svađa vodi do razvoda
Postoje svađe i svađe. Konstruktivna svađa u kojoj ne padaju uvrede i poniženja može brak i osnažiti. One druge, svađe u kojima se strane međusobno optužuju, vrijeđaju, iskazuju nepoštivanje – to su svađe koje ne vode nikamo. Istraživanja kažu da veću vjerojatnost za razvod braka imaju oni parovi koji se uopće ne svađaju, ne komuniciraju.

Djeca su najvažnija
Djeca trebaju biti dio obitelji, nikako njezin centar. Partneri bi trebali biti jedno drugome najvažniji. Normalno je ponekad djecu staviti na prvo mjesto, no to ne bi smjelo biti obiteljsko pravilo.

Spavanje u odvojenim krevetima
Nema ništa loše u tome da partneri tu i tamo spavaju u odvojenim krevetima. S naglaskom na tu i tamo – ponekad. Hrkanje, različiti bioritmovi, čitanje i sl. ponekad razdvoje par tijekom noći. Ukoliko odvojeno spavanje nije pravilo i ne predstavlja izbjegavanje intimnosti, nemate razloga za brigu.

Zajedničke aktivnosti pod svaku cijenu
Zajedničke aktivnosti zbližavaju. Ipak, ne treba forsirati pod svaku cijenu i uvijek. Sasvim dobro mogu funkcionirati i osobe koje imaju različite interese, hobije, želje. Nema potrebe da se itko odriče nečega u čemu uživa, sve dok to u značajnijoj mjeri ne narušava bračni život (npr. zanemaruje obiteljske obveze zbog hobija što dodatno opterećuje drugu stranu).

Izgubljeni žar- izgubljeni brak
Svima je potrebno da barem s vremena na vrijeme osjete leptiriće u trbuhu… Obiteljske prilike, posao i obveze, manjak vremena, umor, sve su to faktori koji te leptiriće rastjeruju, gase žar… Ipak, postoje načini kako to promijeniti, a kad ne znamo što napraviti možemo potražiti savjet od prijatelja, obitelji ili stručne osobe.

Bračna monotonija
Nije dobro zapasti u kolotečinu. Ipak, život od nas zahtijeva obavljanje određenih stvari, a da bismo to postigli moramo se organizirati, raditi, usklađivati. Ponekad to dovede do nekih rutina što ne mora nužno biti loše. Zapravo, to može olakšati mnogo stvari. Jednostavno povremeno treba izbaciti rutinu i napraviti nešto spontano, na drugačiji način. Iskoristite godišnji odmor, vikend, slobodan dan, putovanje, za osvježenje i promjenu.

Seks po svaku cijenu
Nije dobro zapustiti intiman odnos s partnerom. Naravno da ima dana kada smo umorni, iscrpljeni i neraspoloženi – i tada ne treba forsirati seksualni odnos. Ukoliko se to događa gotovo svaku večer, dobro je odlučiti se na odnos poput skoka u vodu. Ne da nam se skočiti, čini se da je voda hladna, a poslije nam bude drago što smo to učinili. Dakle, ako se ipak odlučite na vođenje ljubavi umoru usprkos možda se iznenadite. Može vam se dogoditi transformacija – cirkulacija se ubrza, nježnost opusti, osjećaji ponesu…

Ivana Grabar, 
osobni terapeut i psihoterapeut za partnerske i seksualne odnose.

Photo courtesy of PIxabay

 

ostavite svoj komentar