Bračno savjetovanje

Uspjeh savjetovanja ne ovisi samo o bračnom savjetniku…

Sa svih vrsta psiho-pomoći treba skinuti stigmu. Onaj tko zatraži pomoć na pola je puta da problem riješi. To znači da je svjestan postojanja problema i da ima želju da taj problem razriješi.
Mnogi bračni parovi opterećeni problemima neopravdano zaziru od bračnih savjetovališta. Dio njih, u skladu sa tradicijom, obiteljske probleme želi zadržati unutar svoja četiri zida, a dio njih ne vjeruje da od bračnog savjetovanje mogu imati koristi.
Uspješnost bračnog savjetovanja ne ovisi samo o bračnom savjetniku.. Zapravo, najveći doprinos daju supružnici koji moraju aktivno sudjelovati i doprinositi savjetovanju. Oba partnera moraju iskreno željeti spasiti brak i riješiti nesuglasice.
Aktivno sudjelovanje podrazumijeva i spremnost na kompromisna rješenja i spremnost na trajnu promjenu ponašanja. Ponekad to zahtijeva veći angažman jedne strane, drugi puta sa druge, a u konačnici jedino zadovoljavajuće rješenje je ono kojim će oba partnera biti zadovoljna.
Vrlo je važno uspostaviti dobar odnos sa savjetnikom. Njega (ili nju) treba shvatiti kao objektivnog i (nepristranog) promatrača, a ujedno i partnera u procesu bračnog savjetovanja. U početku više-manje svi imaju problema otvoreno govoriti o svojim osjećajima, problemima, očekivanjima i sl. No, u pravilu, nelagoda ubrzo prestaje i nastupa svojevrsno olakšanje zbog te mogućnosti. Spoznaja da sve izrečeno tijekom bračnog savjetovanja ostaje među sudionicima savjetovanja, bitno olakšava stvar. Uspijete li sa bračnim savjetnikom uspostaviti odnos povjerenja i uzajamnog uvažavanja te dobru komunikaciju, izgledi za uspjeh bračnog savjetovanja su bolji.
Posao savjetnika nije jednostavan. Iskrenost i otvorenost, izražavanje očekivanja i strpljivost olakšati će savjetovanje svima u procesu. Problemi obično ne nastanu preko noći. Isto tako, preko noći se niti ne riješavaju. Neki ciljevi i neke želje možda se ne mogu ostvariti, ali možda kroz razgovor dođete do nekih novih, za oboje prihbvatljivih rješenja.
Budite otvoreni…

ostavite svoj komentar