Branje proljetnica

Što i kako smijemo brati…

Prekomjernim sakupljanjem dovodimo u opasnost opstanak pojedinih svojti u nekom staništu. Stoga se građani pozivaju da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju, uživaju u pogledu i svojim primjerom pokažu djeci kako se odgovorno ponašati prema prirodi.

IMAG2608Proljetnice su: šafran, visibaba, jaglac, pasji zub, šumska ciklama, proljetni drijemovac, velecvjetni kukurijek, đurđica i druge vrste koje u ovo doba godine.

Zakonom o zaštiti prirode do sada su zaštićene 44 biljne svojte. To znači da je njihovo korištenje u komercijalne svrhe zabranjeno bez dopuštenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje u izdanom rješenju propisuje mjere zaštite i količinu koja se smije sakupiti.

Sakupljači koji beru proljetnice u komercijalne svrhe dužni su na kraju godine dostaviti izvješće o sakupljenim biljkama. Kazne za nezakonito sakupljanje samoniklog bilja u komercijalne svrhe prilično su velike – 25 do 200 tisuća kuna za pravne ososbe i 7 do 30 tisuća kuna za fizičke osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Za branje zaštićenih proljetnica za osobne potrebe nije potrebno ishoditi dopuštenje, no postoje neka pravila i ograničenja.
Branje za osobne potrebe podrazumijeva sakupljanje najviše pet komada podzemnih dijelova (lukovica, korijen), po kilogram listova i cvjetova, najviše dva kilograma stabljike,1/2 kg sjemena, 10 kg plodova, ½ kg pupova te kilogram steljke pojedine biljne vrste, dnevno u svježem stanju.

Strogo su zaštićene kockavica, velika sasa, blagajev likovac i velecvjetni kukurijek – njih je zabranjeno brati, sakupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati, osim za znanstvena istraživanja uz posebnu dozvolu.
Proljetnice poput visibaba prilično je lako raspoznati dok je sa kukurijecima to malo teže. Rod kukurijeka sadrži svojte koje su zaštićene i one koje su strogo zaštićene i koje se ni uu kojem slučaju ne smije brati. Stoga oprez!

Zaštićene proljetnice:
visibaba (Galanthus nivalis L.)
planinski jaglac (Primula auricula. L.)
šafran (Crocus neapolitanus)
šumska ciklama (Cyclamen europaeum L. )
mirisna ljubica (Viola odorata L.)
pasji zub (Erythronium dens-canis L.)
drijemovci ili zvončići (Leucojum vernum L.)

Strogo zaštićene proljetnice:
crnocrveni kukurijek (Helleborus atrorubens Waldst. et Kit.)
velecvjetni kukurijek (Helleborus niger L. ssp. macranthus (Freyn) Schiffner).

IMAG2622

IMAG2625

 

ostavite svoj komentar