Brazilski oraščić – riznica selena

Stablo brazilskog oraha može narasti i do 40 metara i među najvišim je stablima u svijetu. Oraščić koji konzumiramo (lat. Bertholletia excelsa) zapravo je sjemenka ploda koji može težiti više od kilograma, a u kojem se nalazi 20 do 24 sjemenki s ovojnicom. Dolazi iz Južne Amerike, iz amazonske prašume u  Brazilu, po čemu je i dobio naziv.

Ovaj predstavnik orašastih plodova do nedavno nije bio široko poznat niti često konzumiran u našim krajevima. No, zbog selena, važnog minerala i antioksidansa kojim obiluje, postaje sve popularniji, posebno u prehrani vegana. Za dnevni unos selena i druge dobrobiti brazilskog oraščića dovoljno je pojesti dva do tri komada dnevno.

Bogat je izvor i drugih minerala (željeza, magnezija, bakra), proteina biljnog porijekla i zdravih masnoća. Osobama s povišenom masnoćom u krvi savjetuje se ne konzumirati više od dva-tri oraščića dnevno. Zbog sadržaja zdravih masnoća i prehrambenih vlakana redovita konzumacija pomaže u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara, umanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa 2.
Konzumacija brazilskog oraščića povezuje se i sa smanjenjem upala u tijelu, snižavanjem glukoze u krvi, boljim zdravljem kostiju. Izvrsno zasićuje i može se kombinirati s raznim namirnicama u raznim kombinacijama.  

Brazilski oraščić je orašasti plod i može izazvati alergijsku reakciju kod pojedinaca i stoga nalažemo oprez. Također, konzumacija previše brazilskih oraščića (više od dva-tri) može rezultirati prevelikim unosom selena i kroničnim trovanjem selenom (selenozom).

Zbog slabog uroda ovaj oraščić skuplji je od ostalih orašastih plodova. No, kako je njegova korisnost iznimna i u malim količinama (dva do tri oraščića dnevno) isplati se uvesti ga u redovitu prehranu.ostavite svoj komentar