Brokula

Brokula (lat. Brassica oleracea var. italica) je povrće iz porodice kupusnjača kojoj pripadaju još i kupus, prokulica, cvjetača, koraba, kelj i dr. U naše je krajeve došla iz Italije.
Iznimno je vrijedan izvor vrijednih nutrijenata, vitamina i minerala. Sadrži vitamin C, provitamin A, vitamin B6, pantotensku kiselinu, kalcij, riboflavin, željezo, fosfor, magnezij i kalij.ID-10057514

Brokula je niskokalorično povrće. Energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g.

Zbog bogatstva fitokemikalijama čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti, brokula bi se trebala naći na jelovniku barem dva puta tjedno. Zahvaljujući sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak, jača imunitet, štiti od reumatskih bolesti, regulira probavu i regulira razinu šećera u krvi, dobra je za oči (zbog sadržaja luteina, beta-karotena i zeaksatina), smanjuje kolesterol, pomaže kod mršavljenja, ima protualergijsko djelovanje, prevenira osteoporozu i pomaže eliminaciji toksina iz organizma.
Osobito se preporuča uključiti je u prehranu tijekom trudnoće, zbog sadržaja folne kiseline, vitamina iz skupine B.

KupnjaBroccoli, Vegetable, Green, Flower Pot, Food, Healthy

Rana brokula dostupna je na tržnicama i u trgovinama od sredine lipnja do početka srpnja, a kasna od sredine rujna do sredine listopada. Brokula mora biti čvrsta i kompaktna, ujednačene zelene boje. Stabljika mora biti svijetlozelena i čvrsta. Požutjele stapke i otvorene pupoljke treba izbjegavati. Radi se o prestaroj brokuli koja ima znatno manje vrijednih sastojaka, a neće zadovoljiti niti okusom.
Svježa se brokula, spremljena u plastičnu vrećicu, u hladnjaku može čuvati do četiri dana. Zamrznuta brokula sadrži nešto manju količinu nekih mikronutrijenata.

Priprema

Da bi iskoristili navedena svojstva brokule važno je znati pravilno ju pripremiti. Najviše možemo dobiti konzumiranjem sirove brokule ili one kuhane na pari. Pirjanjem brokula zadržava veći dio vrijednih sastojaka, no većinu će izgubiti dugotrajnim kuhanjem u vodi ,a tada se mijenjaju i njena organoleptička svojstva (izgled, tekstura i bolja brokule).
Brokula je izvrstan prilog pečenom mesu (može i uz dodataka drugog povrća), juha od brokule izvrsnog je okusa, tu su i nebrojene druge kombinacije jela. Može kombinirati uz razna mesna, riblja jela i vegetarijanska i veganska jela.

Image by Andrew Jones from Pixabay
“Broccoli On Fork” – Image courtesy of Toa55 at FreeDigitalPhotos.net
Image by PublicDomainPictures from Pixabay 

ostavite svoj komentar