Brusnice

Prirodni antibiotik…

Brusnica (Vacciium vitis-idaea) je biljka patuljastog grma, visine 10 do 40 cm, ovalnih listova, tamno-zelene boje.
Cvijet brusnice je bijele boje, zvonastog oblika, raste u grizdovima. Krajem kolovoza i početkom rujna iz cvjetova nastaju prvo bijeli, a kasnije crveni plodovi. Brusnica podnosi hladnoću i mraz pa nastanjuje krajeve sa umjerenom, kontinentalnom klimom, pa sve do arktičkog kruga. Potječe iz Sjeverne Amerike.

Sadrži organske kiseline, betakaroten, vitamine B1, B2 i B3, vitamin C, te kalij, kalcij, magnezij, biljna vlakna. Osim toga, sadrži i puno fito-spojeva i omega-3 masnih kiselina.

Brusnica je prirodni antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. U medicini se koristi za spriječavanje infekcija urinarnog trakta (E.Colli bakterija), a isto tako djelatne tvari iz brusnice djeluju na uništenje bakterije koja je uzročnik čira na želucu (Helicobacter pylori), smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Antocianidi i proantocianidi pomažu obnovi stanica odgovornih za vid. Sastojci iz brusnice smanjuju rizik od različitih vrsta karcinoma, sprječavaju rast tumorskih stanica. Plodovi brusnice smanjuju šećer u krvi (brusnica ima izrazito malo šećera), prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti. Djeci i starijim osobama preporučuje se piti čaj od plodova i lišća brusnice (lišće se bere nakon berbe ploda). Plod brusnice upotrebljava se za kolače, marmelade, sirupe, uz jela od mesa i divljači kao umak koji te vrste jela čine ugodnijim i probavljivijim. Osim navedenih načina, brusnicu možemo konzumirati i osušenu i kao takvu također dodavati u razne slastice. Možemo je i zamrznuti.

Uobičejna praksa grickanja sušenih brusnica je zdrava, ali nedovoljna za terapijski značajne učinke.. Naime, kod biljnih terapeutika, bilo da je riječ o dodacima prehrani ili funkcionalnim prehrambenim proizvodima, cilj je postići što učinkovitiju dozu.
Dosad provedene studije pokazale su kako je prag učinkovitosti unos minimalno 36 mg pronantocijanidina iz brusnice – kao standardiziran ekstrakt brusnice, koncentrirani sok i sl.) kako bi se postigao željeni učinak na zdravlje urinarnog sustava.
Čaj od brusnice zdrav je,  no upitno je koliki se dio aktivne komponente ekstrahira u sam napitak.

Osobe s urinarnom infekcijom trebale bi izbjegavati zaslađene nektar sokove s okusom brusnice i sirupe za razrjeđivanje – sadrže dodatni šećer i mogu polučiti kontraefekat od željenoga – pogoršati situaciju i rasplamsati gljivičnu ili bakterijsku infekciju.

Image courtesy of James Barker at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar