Bučine sjemenke

Podižu dobro raspoloženje i umanjuju stres…

Umjesto slanih i nezdravih industrijskih grickalica, počastite se bučinim sjemenkama – pravim rudnikom vrijednih sastojaka. Iako su kalorične, ne treba ih izbjegavati. Višestruko povoljno utječu na zdravlje i sigurno neće biti krivac za probleme sa tjelesnom težinom.

Bučine sjemenke izdašna su i izuzetno zdrava hrana. Osim kalorijske vrijednosti (zbog značajnog prisustva ulja) te su sjemenke poznate po sadržaju nekih minerala (mangan, selen, željezo, magnezij, cink), vitaminima (E, D, A, C i skupine B) i zaštitnih tvari (antioksidansa).

Popularno zvane ‘bućine koštice’ sadrže niz vrijednih minerala i antioksidanasa. Sadrže 30-40% proteina, 5-9% ugljikohidrata i oko 20% vlaknaste strukture. Imaju visok postotak masnoća od čega 35-40% otpada na nezasićene masnoće (a od toga 30% na oleinsku kiselinu). Proteinski dio sjemenki bogat je vrijednim aminokiselinama (triptofanom i glutaminskom kiselinom). Obzirom na visok sadržaj masnoće, bučine sjemenke imaju visoku energetsku vrijednost – 560 kcal/100g. 
Oleinska kiselina snižava loš (LDL) kolesterol, a važnu ulogu ima i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Vitamin E je važan antioksidans i zaštitinik zdravlja. Provedena istraživanja novijeg datuma potvrdila su da koštice (uz ostalo) sadrže i čimbenike koji blokiraju rad hormona koji potiču stvaranje raka prostate i jajnika. Koštice sadrže i tvari korisne za uklanjanje crijevnih parazita, osiguravaju pravilnu peristaltiku crijeva, korisne su kod zatvora i kod upale debelog crijeva.
Kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu u regulaciji visokog krvnog tlaka i preveniranju napada migrene. Kao dobar izvor željeza sjemenke bundeve mogu biti od vrlo korisne osobama na vergetarijanskoj prehrani kojima često nedostaje ovaj važan mineral.

Najčešće konzumiramo prepečene koštice buče koje se pripremaju zagrijavanjem na temperaturi od 75 °C u trajanju od 15-20 minuta. Ovim postupkom koštice dobivaju posebnu aromu, a sadržaj karotenoida se poveća. Mljevenjem koštica dobiva se brašno kojim se može obogatiti razna jela.

Kako bi hranjivi sastojci ostali maksimalno očuvani, sjemenke je preporučljivo oljuštiti netom prije upotrebe, pri čemu se ne smije ukloniti sivo-zelenkasta opna osobito bogata nutrijentima.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar