Budi informiran – budi kritičan

Medijska pismenost u aktualnoj situaciji

Informacijska povezanost ima niz pozitivnih strana. Među njima su svakako međusobna povezanost (u aktualnoj situaciji s koronavirusom neprocjenjiva) i dostupnost informacija. Svaka pozitivna strana ima i svoje naličje (poput novčića). Vezano uz informacije ta negativna strana ogleda se u zagušenosti i mnoštvu nepotrebnih, suvišnih, nestručnih, lažnih, negativističkih i inih informacija koje šire paniku i strah, povećavaju opće prisutan osjećaj tjeskobe.

Ovo je prilika da naučimo procijeniti točnost i vrijednost informacija kojima nas mediji, ne samo sada nego i inače, obasipaju. Te nas informacije utječu na naše misli, usmjeravaju naše misli i ponašanja, odgajaju nas.

Savjetujemo praćenje provjerenih medija (službenih) i u razumnoj mjeri. Pretjerano praćenje medija pruža nam s jedne strane prividan osjećaj kontrole, a s druge – preplavljivanje problemom, strahovima, pretpostavljanjima, osjećaju bespomoćnosti…

Najbolja i najvažnija prevencija svega navedenog je – kritičko razmišljanje. Na globalnoj i lokalnoj razini, pokrenut veliki broj stručnih stranica s provjerenim informacijama, isto tako i niz stranica koje objavljuju senzacionalističke, lažne, nestručne, neprovjerene informacije i savjete. Senzacionalističke vijesti brzo se šire internetom i ponekad ih je teško razlučiti od onih koje to nisu.

Tu su i hakeri i osobe koje se bave kriminalnim radnjama u tzc. cyber prosotru, koji aktualnu globalnu zabrinutost zloupotrebljavaju za neku vlastitu korist. Web stranice koje se bave tzv. “fishingom” kao i količina spam poruka svakodnevno su u porastu. Stoga savjetujemo izbjegavanje nesigurnih domena.

Informiranost je važan alat u našim rukama – valja ga naučiti koristiti.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Tekst preuzet s: https://vratazdravlja.com/

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar