Budi suncokret – okreni se prema onome što te hrani

Svatko od nas u dobroj je mjeri kovač svoje sreće. Pozitivni, lijepi osjećaji uglavnom ne dolaze sami od sebe (baš kao niti oni teški). U nastavku teksta navest ćemo neke od vježbi, navika i tehnika prakticiranje kojih dokazano potiče tjelesnu kemiju (lučenje hormona sreće) uslijed koje se osjećamo zadovoljno, ispunjeno, opušteno na duže staze.    

Vježbanje/kretanje
Fizička aktivnost stimulira lučenje hormona koji potiču dobro raspoloženje i zadovoljstvo (dopamina, serotonina, oksitocina i endorfina). Redovitim prakticiranjem tjelovježbe i kretanja koje nam pričinjava zadovoljstvo pomažemo svom tijelu i umu da se lakše nosi sa stresom i umorom. Vježbanje i kretanje djeluju pozitivno i na san pa time i na regeneraciju.

Boravak u prirodi
Priroda liječi, nadahnjuje, hrani. Pronaći vrijeme za boravak u prirodi iznimno je važno, pogotovo za ljude koji žive u gradskim sredinama, vrevama i strci.

Bear, Balloon, Napping, Cute

Dovoljno sna i odmora
Kvalitetan i dovoljno dug san preduvjet je regeneracije i tijela i uma.  Npr. hormon melatonin kontrolira spavanje i signalizira tijelu kada je vrijeme za počinak. Tijekom spavanja otpušta se hormon rasta, a on je nužan za rast i obnavljanje stanica. Malo sna ili loš san mogu narušiti hormonalnu sliku, stvoriti neravnotežu i potaknuti niz zdravstvenih tegoba.

Bliskost s drugim ljudima
Ne postoji niti jedan medicinski čimbenik (lijek, zahvat) koji na čovjekovo zdravlje i osjećaj zadovoljstva životom utječe više nego su to bliski odnosi s drugim ljudima. Stoga je od velike važnosti njegovati bliske odnose i pokloniti povjerenje drugima. Sreća se dijeljenjem množi, problemi umanjuju.

Zdrava i uravnotežena prehrana
Pravilnom (raznovrsnom i uravnoteženom) prehranom tijelu osiguravamo nužne nutrijente i olakšavamo funkcioniranje te preveniramo zdravstvene probleme.

Izbjegavanje ovisnosti
Čovjek može postati ovisan o gotov svemu. Najčešće je riječ o pušenju, alkoholu, kavi, hrani. Sve te tvari ili navike pružaju kratkotrajno zadovoljstvo, dok dugoročno potiču niz negativnih učinaka i problema sa zdravljem.

Music, Relax, Headphone

Slušanje glazbe
Omiljena glazba je zvonka radost. Već nekoliko minuta slušanja lijepih tonova može popraviti raspoloženje i potaknuti optimizam. Savjetuje se slušanje zvukova iz prirode: zvuk valova, zvukovi kiše, pjev šumskih ptica, šum potoka i slično. Takva terapija blagotvorno utječe na zdravlje ljudi: dokazano pomaže kod nesanice, ublažava prekomjernu razdražljivost, ublažava glavobolje različitih etiologija, liječi neurotična stanja i smanjuje negativnu reakciju živčanog sustava i drugo.

Kreativnost
Na mnogo načina u svoj život možemo unijeti kreativnost. Ona obogaćuje, jača samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva.  U skladu sa svojom prirodom kreativnost možemo izraziti pisanjem, slikanjem, kuhanjem, ručnim radom, uređenjem doma, vrta i terase…

Meditacija ili molitva
Meditacijom ili molitvom umirujemo um i opuštamo se. To je moćan alat koji: smanjuje razinu kortizola i adrenalina u tijelu te normalizira vrijednosti krvnog tlaka i broj otkucaja srca, oslobađa serotonin i oksitocin tzv, hormone sreće, podiže razinu melatonina i potiče dobar san,  poboljšava pamćenje, fokus i sposobnost rješavanja problema, uravnotežuje lučenje hormona koji pomažu smanjenju upala u tijelu i pomažu u usporavanju starenja stanica, uravnotežuje lučenje spolneih hormona.

Određivanje životnih ciljeva
Postavljanje manjih ciljeva,  na dnevnoj bazi, njihovim zapisivanjem na papir i praćenjem dobivamo prijeko potreban osjećaj postignuća, preveniramo zaboravljanje i neobavljanje stvari koje su nam važne. Sve to pridonosi općem osjećaju zadovoljstva vlastitim životom. Postizanje manjih ciljeva preduvjet je za postizanje onih većih.

Image by Mircea Ploscar from Pixabay 

ostavite svoj komentar