Budimpešta

Idealna destinacija za vikend odmor…

Razmišljate kamo poći sljedeći produženi vikend? Budžet vam je ograničen? Odličan izbor svakako je Budimpešta. Odaberete li automobil kao prijevozno sredstvo nećete pogriješiti. Put ne traje dugo, uglavnom se vozi autocestom koja nije dosadna i monotona, a uz put možete stati negdje uz jezero Balaton i počastiti se nekim tipičnim mađarskim specijalitetom (i nećete platiti previše).
Budimpešta je među najpovoljnijima gradovima kada je u pitanju smještaj za jednu ili dvije noći. Izbor hotela i apartamana je uistinu velik i raznovrsan.
Restorana također ima puno, ponuda je više nego dobra, cijene razumne.
Let zrakoplovom također se isplati, osim u vrijeme božičnih i novogodišnjih blagdana kada su nešto skuplji i letovi i smještaj.
Nije uputno pretrpati raspored već odrediti nekoliko zanimljivosti i ostaviti si malo vremena za jednostavno uživanje u cafeu na splavi, na Dunavu ili za posjet zoološkom vrtu ili čuvenom budimpeštanskom akvariju.
Za one romantične preporučujemo večeru uz cigansku glazbu u jednom od tradicionalnih mađarskih restorana (čardi) ili na jednom od brodova (trajekata) koji plovi Dunavom.
Nacionalna galerija, Kraljevska palača (iz 13. st.), katedrala sv. Matijaša, Citadela, Parlament, centar grada i šetnja uz Dunav ili pak vožnja jednim od mnogobrojnih brodova ispunit će vikend nizom dojmova.
Premda je na svakom mjestu moguće plaćati eurima savjetujemo da određeni iznos promijenite u forinte još kod kuće ili u Mađarskoj u jednoj od mjenjačnica i plaćate forintama ( u restoranima i trgovinama tečaj je znatno nepovoljniji nego u mjenjačnicama).
Ukoliko ne govorite mađarski sasvim uredno ćete se sporazumijeti na engleskom ili, još bolje, na njemačkom jeziku.

ostavite svoj komentar