Budite svjesni svojih misli

I odnosa između svog razmišljanja i toga kako se osjećate…

Premda neprestano razmišljamo te činjenice nismo svjesni u svakom trenutku. Zamislite li se trenutak nad svojim disanjem, spoznat ćete da do ovog trenutka, dok niste pročitali ovu rečenicu, niste razmišljali o tome dišete li. Disanje, baš kao i razmišljanje i cijeli niz drugih procesa u tijelu, podrazumijevamo sve dok idu glatko, bez poteškoća.

No, za razliku od disanja, zaboravljanje svojih misli može nam priskrbiti razne i to vrlo ozbiljne probleme u životu – stres, dvojbe, ljutnju, nesporazume i dr. Misli nam se vraćaju u obliku osjećaja, misli i osjećaji usko su povezani, gotovo se poklapaju. Teško ćemo se razljutiti bez da razmišljamo ljutito ili se rastužiti bez da se najprije rastužimo u mislima. Da bismo proživjeli neki osjećaj najprije ga moramo imati u mislima.
Nezadovoljstvo ne nastaje iz ničega. Prati ga negativno razmišljanje o životu.

Nema ničeg što može održavati negativne osjećaje osim naših vlastitih misli. Zastanemo li i opomenemo sami sebe da je negativno naše razmišljanje, a ne naš život, ovom jednostavnom spoznajom napravit ćemo prvi i najvažniji korak ka zadovoljstvu i sreći. To zahtijeva svakodevnu praksu i trud.
Postoje stvari koje opravdavaju tugu, bijes ili neku drugu, recimo negativnu emociju. I tada moramo biti svjesni svojih misli i toga da iz negativnih misli teško može izaći nešto pozitivno. I tada imao izbor – kako se osjećati.

ostavite svoj komentar