Buka

… i njen utjecaj na zdravlje…

Živimo u bučno vrijeme. Okruženi bukom, često nesvjesni njene prisutnosti, prekomjernosti i utjecaja na naše zdravlje – raspoloženje i sigurnost, koncentraciju, umor, sporazumijevanje, radnu sposobnost i dr.

Uz prirodne izvore buke u svakodnevnom smo životu (posebno u gradskim sredinama) neprestano izloženi buci većeg ili manjeg intenziteta – promet, građevinski strojevi, liftovi, dizalice, avioni, glazba, razglasi…).
Buka se izražava u decibelima (dB), a prema intenzitetu buku dijelimo na malu buku, normalnu, jaku buku, vrlo jaku i zaglušujuću buku.

Buka na nas djeluje izravno i neizravno. Reakcije na buku individualne su i ovise o razini i fekvenciji buke i dužini izloženosti buci, a kreću se od blagih i prolaznih do trajnih i ozbiljnih oštećenja.

Oštećenja sluha bukom najčešće su profesionalna i nastaju nakon duže kontinuirane izloženosti buci iznad 90 decibela. No, provedena istraživanja pokazala su da zabrinjavajuće visoki postotak mladih osoba ima oštećen sluh kao posljedicu korištenja elektroakustičnih uređeja, a općenito visoki postotak osoba zdravstvene probleme kojima je uzrok buka.

Prekomjerna izloženost buci je štetna. Naročito negativan utjecaj ima na umni rad, na koncentraciju, zadržavanje pažnje, usvajanje novih spoznaja i sl. Isto tako uzrokuje nesanicu i razdražljivost, a dovodi i do metaboličkih i endokrinoloških poremećaja.
Izloženost buci dovodi do ubrzanog rada srca, porasta krvnog tlaka, ubrzanog disanja, pojačanog znojenja. Jaka buka dokazano potiče lučenje stresnih hormona i negativno utječe na kardiovaskularni sustav – povećava rizik od infarkta, problema sa visokim krvnim tlakom i kronične srčane bolesti.

Konstatntna izloženost buci razlog je da je ne doživljavamo kao takvu. No, to ne znači da nećemo osjetiti posljedice izloženosti.

Kako se zaštititi od buke?
Preporuke su izbjegavati buku kad god je to moguće. U bučnim prostorima boraviti što kraće. Ukoliko je buka u stanu ili kući prevelika treba dobro izolirati podove, zidove, vrata i prozore, možemo popraviti neispravne uređaje, smanjiti jačinu zvuka na audio i video uređajima, uzgajati balkonsko i kućno bilje.
Na poslu treba izbjegavati buku kad god je to moguće, poticati da se poprave neispravni uređaji, možemo koristiti zaštitnu opremu, zasaditi bilje.
Vikende i druge dane odmora treba koristiti za boravak u prirodi i tišini.

Zvukovi iz okoline jako utječu na životinje. Prometna buka i buka industrijskih strojeva u gradovima i industrijskim područjima jedan je od uzroka malobrojnosti životinja i biljaka na tim područjima. Od stresa izazvanog bukom stradava veliki broj životinja. U morima brodovi, platforme i podmornice nanose veliku štetu sisavcima i drugim morskim stvorenjima. Pticama buka ometa komunikaciju i ugrožava egzistenciju.

Zvuk                          dB
prag čujnosti             0-25
šapat                          20
govor                          40
gradska buka              60
prometna ulica            70
automobil                   70
prometno križanje       90
vlak                           95
pneumatski čekić      105
grom                        120
zrakoplov                  140

“Shouting Loud Businessman”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar