Bundeva

Simbol obilja i jeseni…

Bundeva (Cucurbita pepo) potječe iz Meksika. Misirača, buča, tikva, žuta bundeva samo su još neki od naziva pod kojim je poznata ova biljka karakterističnoga okruglastoga ploda jarko žute do narančaste boje. Postoji oko 800 vrsta bundeva. Pobiremo ih sa polja od mjeseca rujna na dalje.


100 g bundeve sadrži samo 45 kcal pa je pogodna za dijetalnu prehranu, a zbog bogatstva balastih tvari povoljno djeluje na peristaltiku crijeva. Lako je probavljiva. Sadrži 90% vode, 1% bjelančevina, 0,1% masti i 5% ugljikohidrata. Bogata je beta-karotenom, sadrži selen, dosta kalija, fosfora, kalcija i željeza te mangan i vitamin C i E.
Sok od bundeve izuzetan je napitak od povrća u kojem su zastupljeni vitamini i minerali u idealnom omjeru koji najbolje odgovara našem metabolizmu, a dobar je i za detoksikaciju cijelog organizma, potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva.
Bundeva smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće, veže na sebe kolesterol, te pomaže pri razgradnji masnog tkiva.

Zbog vrijednih nutrijenata koje sadrži bundeva ima višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje: osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača živce i djeluje umirujuće, jača imunitet, blagotvorno djeluje na mokraćne putove i prostatu, regulira rad žlijezda znojnica, smiruje upaljenu kožu lica i dr.


Osim mesa bundeve, upotrebljavaju se i sjemenke. Njihova hranjiva vrijednost višestruko je veća od ostatka ploda, a one čine cca 10% ukupne težine ploda. Bogate su vitaminima i mineralima, sadrže visok postotak bjelanječvina (do 30%), a uz to i mnoštvo dragocjenih esencijalnih aminokiselina. Postotak željeza u košticama znatno je veći nego u mesu bundeve.
Postupkom hladnog ili toplog prešanja od sjemenki posebne vrste uljene buče koja je izvana zeleno-žuta, a iznutra narančasta, dobiva se vrlo cijenjeno i zdravo bučino ulje.
Unatoč svim prednostima i blagodatima bundeva je još uvijek premalo zastupljena u svakodevnoj prehrani. Može se pripremati za raznovrsna, ukusna, zanimljiva i nutritivno bogata jela, slana i slatka, od juhe do deserta. Može se peći, kuhati, kombinirati sa začinskim travama (peršinom, lovorom, majčinom dušicom, kaduljom i muškatnim oraščićem i cimetom). Od bundeve se mogu pripremati i izuzetno ukusni pekmezi, džemovi, marmelade.
Bundeva svoju proimjenu nalazi i u kozmetičkoj industriji ponajviše za izradu maski za lice.
I na kraju, ne manje važno, ova zdrava namirnica nije skupa. Uživajte u bundevama…

ostavite svoj komentar