Čaj od kadulje – izvrstan za grlo i usta

Kadulja (Salvia officinalis) jedna je od najljekovitijih biljaka mediteranskog podneblja. Sadrži preko 50 spojeva snažnog ljekovitog učinka.

Njena primjena vrlo je široka: koristi se kao lijek, u kozmetici, u kulinarstvu. Budući da djeluje antibakterijski, antiseptički, antivirusno, antimikotički i protuupalno, koristi se u liječenju čitavog niza bolesti i stanja.

Čaj od kadulje ili žalfije najpoznatiji je kao lijek za usta i grlo.
Ublažava:

  • upalu grla (smiruje upaljeno grlo)
  • upalu krajnika,
  • upalu sinusa,
  • prehladu,
  • zubobolju,
  • upalu zubnog mesa (desni),
  • herpes.

Za smirivanje upaljenog grla savjetuje se kombinirati ispijanje i grgljanje čaja (za najbolji učinka grgljati bi trebalo tri do šest puta dnevno).
Kadulja se koristi se i kao sredstvo za svježi dah kad se njenim čajem ispire usna šupljina. Njenim korištenjem smanjuje se mogućnost pojave upalnih bolesti zublje šupljine i dentalnog plaka. Često grgljanje ili ispiranje usta čajem od kadulje može uzrokovati privremeno blago tamnjenje zubi. Ova promjena uglavnom prolazi nakon što prestanemo koristiti čaj.

Čaj od kadulje može se nabaviti u rinfuzi ili u filter-vrećicama. Može se konzumirati na dva načina, kao topli napitak ili kao pripravak za grgljanje i ispiranje usta, a ponekad je najbolje kombinirati oba načina.
Kada čaj pripremamo za pijenje treba biti blaži, onaj za grgljanje nešto jači (npr. na 2,5 dl vruće vode dovoljno je staviti jednu žličicu čajne mješavine za piće, dvije do tri žličice za ispiranje usta, ako koristimo kadulju u filter vrećicama, za piće koristimo jednu, za ispiranje usta dvije do tri vrećice).

Kad se prelije vrućom vodom, čaj treba ostaviti da odstoji desetak minuta u poklopljenoj posudi (ne duže jer može postati previše gorak i težak za probavu).

Čaj od kadulje dobro je ograničiti na maksimalno dvije šalice dnevno. Kod osjetljivih osoba može se pojaviti žgaravica ili osjećaj nelagode u želucu.

U većim dozama može prouzročiti probavne i druge tegobe. Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno.

Trudnice i dojilje, kao i djeca mlađa od 12 godina, osobe koje boluju od epilepsije i osobe s visokim trakom trebaju ga izbjegavati.

Čaj od kadulje ne preporuča se konzumirati dulje od tri do četiri tjedna, a prije korištenja kadulje u ljekovite svrhe savjetujemo konzultiranje s obiteljskim liječnikom.

Vrlo je važno paziti na upute o korištenju i doziranje. Kadulja je iznimno učinkovita i ljekovita u primjerenim dozama i onda kada je preporučeno koristiti ju.

Photo by Jana Ohajdova from Pexels

ostavite svoj komentar