Čarolija pospremanja

Pokreni kotačić promjena…

Početak knjige nije puno obećavao… Vjerojatno zbog moje sumnjičavosti prema pretenciozinim naslovima i self-help literaturi koja bez zadrške i pomalo bahato obećava savršenstvo u slučaju pridržavanja načela/recepata propisanih u knjizi. Na prvih par stranica autorica čini upravo to…

Usprkos tome vrijedi nastaviti s čitanjem… Marie Kondo piše kako je od malih nogu bila sklona uočavati nered oko sebe i boriti se protiv njega. Već kao djevojčica zaključuje kako nered značajno narušava kvalitetu življenja.
Posvećuje se pronalasku učinkovitog i trajnog rješenja za problem nereda u domu (ili uredu).
Usprkos mnogim neuspjesima Marie ne posustaje. Uvijek iznova propitkuje i traži formulu za uredan dom i posljedično – uredan život. Jer, za Marie, pospremanje je dijalog sa sobom i put ka sretnijem življenju.

Vanjski red i organizacija utječu na čovjekov unutarnji mir i osjećaj zadovoljstva.

Dovoljno je prisjetiti se brojnih situacija u životu kad smo se zapitali što dalje? Gdje je ovome kraj? Danas se ubijem od pospremanja, sutra je već nered u kući… Koliko utrošenog vremena i truda…Sizifov posao…

Marie u svojoj knjizi obećava – nema povratka natrag (neredu) jednom kad usvojite tzv. metodu KonMari.

Korijen problema posjedovanje je prevelikog broja stvari i, posljedično, nemogućnosti da se sa tako velikim brojem stvari trajnije održava red.

Marie Kondo u Tokiju uspješno vodi tvrtku i svojim klijentima pomaže zakrčene prostore pretvoriti u lijepe, mirne i nadahnjujuće domove i urede. Ona tvrdi da uvođenje reda ljudima korjenito mijenja život. Govori o povratku samopouzdanja, osjećaja vrijednosti, svrhovitost i reda.

Dobre promjene donose nove dobre promjene pa nerijetko slijedi promjena posla, ljudi se ohrabre i započinju raditi stvari koje su oduvijek željeli ali se nisu usudili, ozdrave, pronađu partnericu/partnera i općenito budu zadovoljniji i sretniji.

Neki od savjeta Marie Kondo:

 • Zamislite svoj život bez nereda.
 • Osnovno je riješiti se nepotrebnih stvari (viška).
 • Kod odbacivanja stvari preporuča početi od onih koje ćemo lakše odbaciti.
 • Tek nakon bacanja započinje (po)spremanje.
 • Svakoj stvari treba odrediti mjesto za pohranu.
 • Kod pohrane treba se rukovoditi jednostavnim principima.
 • Stvari nisu samo puke stvari – one nam služe i olakšavaju život i stoga je važno poštovati ih.
 • Poštovanje prema stvarima izražavamo načinom na koji se prema njima odnosimo.
 • Stvari kojima smo okruženi trebale bi nam donositi radost, a ne opterećivati nas.
 • Pospremanje uvijek valja početi sa svojom sobom/svojim prostorom.
 • Dom je mjesto u kojem bismo se trebali osjećati ugodno, opušteno, zaštićeno, sretno.

Šlag na kraju – pospremanje nije samo po sebi svrha života (osim ako niste poput Marie Kondo koja je tome posvetila život). Svladavanjem pravilne tehnike pospremanja i pohranjivanja stvari dajemo si priliku da više vremena posvetimo onim stvarima koje volimo raditi, neometani i neopterećeni svakodnevnim bojevanjem s neredom.

Marie svakodnevno zahvaljuje stvarima koje koristi. U svoj dom ulazi s pozdravom i svjesnošću o tome koliko je lijepo imati dom, vratiti mu se, osjećati se dobro u njemu…

Možda zvuči malo pomaknuto, ali kad bolje razmislite…

 

ostavite svoj komentar