Certifikati koji potvrđuju kvalitetu proizvoda

Ceritifikati koji potvrđuju kvalitetu proizvoda

Proizvodi koji se diče prirodnošću trebaju imati valjani certifikat koji to potvrđuje. Proizvođači koji posjeduju takve certifikate (potvrđene od strane renomiranih institucija) rado ističu tu prednost. No, postoji i masa “naručenih“ certifikata i raznih potvrda kojima se potvrđuje prirodnost određenog proizvoda, a čija ispravnost je vrlo upitna.

Najpoznatiji certifikati su :

  • BDIH iz Njemačke
  • Cosmebio-Ecocertov certifikat iz Francuske
  • Soil Association iz Velike Britanije
  • AIAB iz Italije, Eco-Garantie iz Belgije
  • NASAA iz Australije

Posjedovanje jednog od ovih certifikata još uvijek ne znači da je proizvod koji ga posjeduje sasvim prirodan, eko ili zdrav. Naime, zakonska regulativa ostavlja još uvijek dovoljno prostora da se u tu skupinu provuku i oni proizvodi koji ne zadovoljavaju u potpunosti kriterije prirodnog i zdravog proizvoda.

Na True certifikat

Zbog toga je uveden i certifikat novijeg datuma Na True koji za sada najbolje iskazuje istinitost tvrdnji proizvođača da se radi o prirodnom, zdravom proizvodu. Ovaj certifikat je neprofitabilan, članstvo u NaTrue nije uvjet za dobivanje ovog certifikatam, a osmišljen je ne bi li ojačao s pravom poljuljano povjerenje potrošača diljem svijeta. Postoje NaTrue certifikati sa tri zvjezdice, što je oznaka za organsku kozmetiku koja sadrži najmanje 95% organskih sastojaka, NaTrue certifikat sa dvije zvjezdice što označava proizvode koji sadrže najmanje 70% organskih sastojaka, te NaTru certifikat sa jednom zvjezdicom što se podudara sa BDIH standardima.

ostavite svoj komentar