Čičoka

Povratak divljeg krumpira na naše stolove…

Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) je biljka koja pripada porodici glavočika. Poznajemo ju još I pod nazivima: divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled.

Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici. Višegodišnja je biljka. Potječe iz Sjeverne Amerike, a uzgaja se širom svijeta. Korijen biljke je pomalo nepravilnog oblika i veličine, vretenast, neugledan.
Koristila se za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola, ali je s vremenom sasvim nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme polako vraća iz zaborava I sve više cijeni.

Ljekovitost korijena čičoke
U korijenu čičoke krije se pravo bogatstvo. Zbog niskog glikemijskog indexa ova je biljka izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti,a pomaže i u prevenciji kao I u liječenju reuumatskih bolesti, (kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa), a poznat je i kao izuzetan afrodizijak.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije, bolesti krvi i krvnih žila, jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju kojeg sadrži pomaže u regulaciji tlaka.
Ima snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje.

.Za razliku od svog imenjaka, krumpira, ne sadrži škrob, ima niski glikemijski index, vrlo nisku kalorijsku vrijednost (80 kcal na 100g) i obilje vrijednih i tijelu neophodnih nutrijenata.

Odličan je izvor minerala – kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, obiluje i vitaminom C, D I A (beta-karoten) i vitaminima B skupine.
Sadrži i za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Znanstvenici od svih sastojaka najviše ističu inulin, polisaharid, prebiotik koji ima izrazito pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Između ostaloga, inulin smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, suzbija infekcije, pomaže u regulaciji tjelesne težine, sprječava zatvor I normalizira probavu, jača imunitet, kao i potenciju.
Idealna je namirnica za dijabetičare.

Čičoka u kuhinji

Čičoka je povrće koje se može jesti sirovo, a može si i kuhati, peći, pirjati, pržiti. Ipak, želite li uživati sve njene blagodati i ljekovitost najbolje je ako se ne izlaže termičkoj obradi. Sirova je najbolja za pripremu salata u raznim kombinacijama. Izvrsna je u juhama, varivima, kao zimnica, u savijačama…

Osnovna salata od čičoke

Sastojci:
• 300 g čičoke
• ulje (maslinovo ili bučino)
• začini po želji

Priprema:
Ogulite gomolje, narežite ih na tanke ploškice i začinite maslinovim ili bučinim uljem. MOžete isprobati razne kombinacije I s drugim začinima (I uljima) već prema ukusu.

ostavite svoj komentar