Cikla – njezino visočanstvo

Cikla (Beta vulgaris) je povrće poznato po svojoj ljekovitosti već od antičkih vremena…Red Beets, Vegetables, Foliage

Bogata je mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama, posebno folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Regulira krvni tlak, naročito kad je nizak. Povoljno utječe na živce i rad mozga.

Koristi se u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece. Pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Korijen cikle bogate je crvene boje zahvaljujući skupini crvenog pigmenta – betacijaninima. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice. Lako je probavljiva. Važna je prehrambena namirnica u vegetarijanskoj prehrani (naročito zbog vitamina B12 koji se nalazi gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla). Sadrži i jod – dragocjen u borbi protiv ateroskleroze i procesa starenja kojeg usporava. Beetroot, Bundle, Organic, Food, Bunch

Najbolje je konzumirati sirovu ciklu, naribanu, uz dodatak malo limunova soka. Listove cikle možemo pripremati kao špinat ili blitvu ili ih možemo nasjeckati i dodati u rižoto – ne bacati!

Jedna čaša domaćeg soka od cikle dnevno znatno podiže organizam, čisti od otrova, pomaže kod mršavljenja, opskrbljuje tijelo prijeko potrebnim vitaminima, mineralima i enzimima. Cikla je odlična kao svježa salata uz dodatak jabuke i mrkve (također naribanih).

Smoothie, Beetroot, Pomegranate, LilacMožemo je konzumirati bez ograničenja. Zahvaljujući antocijanima cikla povoljno utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.

Kod kupnje valja pripaziti da cikla bude tvrda, glatke i neoštećene površine. Manje cikle mekše su, no prevelike (promjera većeg od 6 cm) znaju biti žilave. U hladnjaku se može držati i nekoliko tjedana, po mogućnosti u staklenoj ili plastičnoj posudi.
Prije kuhanja ciklu treba dobro oprati, ne guliti je. Kuha se cca 40-ak minuta u slanoj vodi.

Svježe pripremljeni sokovi od povrća najbolji su način unošenja svježine u organizam. 

Sokovi su izvrsna hrana. Važni su naročito za fizički neaktivne osobe i pojedince sklone stresu. Za pripremu soka najbolje je imati sokovnik, ali i bez njega se može. Na okuse sirovih sokova, naročito od povrća, treba se priviknuti. Dobrobiti daleko nadmašuju moguću prvotnu nelagodu.

Kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom organizam može reagirati na veće doze ovog soka. Zato je preporučljivo započeti ispijanjem manjih količina (jedna čaša dnevno), piti polako i u malim gutljajima!

Prijedlog iz praktičnog života:

SOK OD CIKLE – recept 1.

Sok se radi od svježe cikle. Od 1 kg cikle dobije se cca 700 g soka. Ciklu ogulite (na tanko), sitno naribajte, stavite malo meda i sok od limuna (za poboljšavanje okusa). Neka sve to malo odstoji, a potom istisnite smjesu da iz nje izađe sok. Pije se tijekom cijelog dana.

SOK OD CIKLE – recept 2.

Sastojci:

  • 1 kg cikle
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg limuna
  • 0,5 lit meda
  • 1 kg jabuka (ako želite radi poboljšanja okusa)

Priprema:

Sok se može pripremiti u sokovniku. Med se dodaje na kraju, umiješa se u gotov sok dok se ne otopi. U nedostatku sokovnika, ciklu, mrkvu i jabuke možemo izmiksati u blenderu, iscijediti sok od krutih dijelova, cijeđenjem i stiskanjem kroz čistu krpu. Iscijeđenom soku dodati sok od limuna i umiješati med. Sok se čuva u hladnjaku i pije po jedna čaša dnevno dok se ne potroši sva pripremljena količina.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar