Čišćenje octom

Ocat razrijeđen s vodom u omjeru 1:10 idealan za čišćenje hladnjaka i stakla na kuhinjskim prozorima. Možete ga koristiti za uklanjanje mrlja čaja na šalicama. Ako ga pomiješate sa sodom bikarbonom, dobar je za poliranje bakra i mjedi. Octom možete čistiti i začađena stakla peći na drva, koja se inače vrlo teško čiste.

Nakupljanje zagorenih naslaga u pećnici spriječite tako da unutrašnjost redovito brišete krpom natopljenom octom. Blago zaprljano posuđe možete isprati otopinom octa. Kistove na kojima se stvrdnula boja umočite u vreli ocat i operite u vrućoj otopini sapuna.

Octom možete brisati i zidove kupaonice, namještaj od ratana (trske i sl.), posude za hranu i zimnicu radi prevencije razvoja bakterija. Kipući ocat možete uliti u slivnike kako bi očistili cijevi i spriječili nakupljanje naslaga (ovo nije preporučljivo činiti ako ste prethodno koristili komercijalna sredstva za čišćenje čiji su ostaci možda još uvijek u cijevima).

Dodajte ocat u vodu za ispiranje rublja: otklanja ostatke deterdženta i sprečava da odjeća požuti stajanjem. Masne mrlje na odjeći natopite octom prije pranja, a najbolje odmah po nastanku fleke. Radi još efikasnijeg čišćenja različitih površina, pomiješajte ocat sa solju, ili tekućim deterdžentom, po mogućnosti ekološkim.

Za čišćenje začepljenih dišnih puteva, inhalirajte paru vode u koju ste dodali nekoliko žlica octa. U ocat koji koristite za jelo dodajte svoje omiljeno začinsko bilje i ostavite nekoliko tjedana; imat ćete aromatizirani ocat koji će davati salatama poseban tek.

ostavite svoj komentar