Održavanje sjedeće garniture

Par korisnih savjeta…

Prvo treba pročitati deklaraciju i provjeriti preporučen način održavanja od strane proizvođača.
Uobičajene su četiri metode za čišćenje presvlake kod sjedaćih garnitura:

  • Mokro čišćenje – podrazumijeva čišćenje vodom ili vodenom parom,
  • Čišćenje uz pomoć otpapala koje se bazira na vodi,
  • Čišćenje pjenom ili sredstvima baziranim na vodi,
  • Samo usisavanje.

Ukoliko ne možete pronaći deklaraciju i niste sigurni na koji način očistiti vašu sjedaću garnituru možda vam od pomoći budu sljedeći savjeti:

Ako je tkanina glatka, svilenkasta i sjajna ne preporuča se čišćenje vodom, samo suho čišćenje.
Sjedaće garniture čija presvlaka je od plišanih, samtastih tkanina mogu se čistiti vodom.
Nikada ne treba koristiti puno vode, već dobro ocijeđene čiste krpe.
Nije poželjno koristiti agresivna sredstva za čišćenje.
Sofe, kaučeve i sjedeće garniture od mikrovlakana nemojte čistiti sapunom i vodom.

imagesZa čišćenje mrlja na sjedećim garniturama odlični su alkohol, amonijak, ocat i mekana pamučna krpa.
Uvijek treba isprobati metodu na dijelu garniture koji nije uočljiv (odostraga, sa strane…) i ukoliko se metoda pokaže uspješnom primijeniti istu na cijelu površinu.
Vrlo je važno redovito usisavati garnituru. Pri tome treba pripaziti na jačinu usisavanja kako ne bi oštetili tkaninu.
Vlažne maramice (one bez ulja) pokazale su se kao vrlo učinkovito sredstvo za odstranjivanje nečitoća (naravno, samo kod materijala koji podnose vlagu).

Za standardno čišćenje sjedaće garniture (čija presvlaka podnosi vodu) dovoljno je u litru vode umiješati malo blagog deterdženta i miješati dok se ne stvori pjena. Suhom krpom nanese se pjena na tkaninu, nježno istrlja  i potom odstrani ostatak pjene (sapunice).
Mrlje treba čistiti odmah po nastajanju.
Prolivenu tekućinu treba pokupiti suhom krpom, ručnikom ili papirnatim ručnikom, bez trljanja.
Mrlje organskog porijekla (poput mrlja od soka, vina, majoneze, senfa i sl.) čiste se mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:3.
Crveno vino sa presvlake sjedaće garniture čisti se mješavinom deterdženata i hidrogen peroksida pomiješanih u omjeru 1:1.

Krv se može očistiti uz pomoć soli i mlake vode – dvije jušne žlice soli pomiješaju se sa litrom mlake vode, nanese se na mrlju, pusti se da sol upije krv i potom se ispere uz pomoć čiste vlažne krpice i vode. Postupak je ponekad potrebno nekoliko puta ponoviti. Ukoliko je mrlja tvrdokorna može se pokušati sa razrijeđenom otopinom hidrogen peroksida i potom iprati čistom krpom (poželjno je testirati na neuočljivom dijelu presvlake da se vidi reakcija tkanine).
Tintu sa presvlake možete probati odstraniti pomoću laka za kosu – nasprejate mrlju i potom ju operete čistom vlažnom krpom.

Mrlje od voća čiste se pomoću alkoholnog octa i alkohola – treba promiješati jednu žlicu alkoholnog octa s 1 dl alkohola za dezinfekciju, mješavinu nanijeti na tkaninu, pokriti čistom, suhom krpom i čekati da upije svu tekućinu. Postupak ponavljati dok mrlja ne nestane i potom vlažnom čistom krpom očistiti mjesto i na kraju prebrisati suhom krpom.

Masne mrlje najbolje je posuti sa škrobnim brašnom koje će upiti masnoću. Nakon toga uprljano mjesto treba lagano iščetkati.

Neugodne mirise možete ukloniti tako da izvor na neugodnog mirisa nanesete malo sode bikarbone.
Mikrovlakna odlično podnose alkohol i amonijak, pa mrlju od vina, mlijeka ili sokova možete riješiti otopinom dvije žlice amonijaka u litri vode. Navlažite čistu krpu otopinom te lagano pritisnite mrlju okrećući krpu tako da mrlju dotičete samo čistom stranom.

Za čišćenje presvlaka od tvida upotrebljavajte usisivač i mekanu čestkicu te sredstva za suho čišćenje ili blagi deterdžent.

ostavite svoj komentar