Čišćenje uha

Kod beba i male djece…

Vosak u uhu (cerumen) prirodna je barijera, zaštita zvukovoda od infekcija, ozljeda i spejačavanje ulaza kukaca i dr. u zvukovod. Stoga ga nije potrebno uklanjati. Čišćenje ušnog kanala štapićima za higijenu uha nije preporučljivo, ono može dovesti do začepljenja uha, upala i do puknuća bubnjića.

Lučenje cerumena roditelji često krivo tumače kao posljedicu upale i nepotrebno se brinu zbog toga.
Uklanjati treba samo onaj dio voska koji se nalčazi izvan zvukovoda, odnosno na ulazu u zvukovod. Najčešća metoda kojoj roditelji pribjegavaju, čišćenje štapićima za higijenu uha, često napravimo upravo suprotno – uguramo cerumen u zvukovod što uzrokuje začepljenost uha, a može doći i do oštećenja zvukovoda, krvarenja, upale, oštećenja bubnjića.ID-100117223

Znači, cerumen se čisti samo s ulaza u zvukovod i iz ušne školjke. Štapići se ne smiju gurati u zvukovod. Budući je teško procijeniti do kuda gurnuti štapić, nabolje je uha mališana čistiti mekom gazom, ručnikom ili vlažnom maramicom.

Ušni vosak se spontano čisti sam – prilikom žvakanja pomiče nam se stjenka zvukovoda i cerumen se usmjerava prema van i stoga je dovoljno redovito čistiti školjku uha na već opisani način.
Ukoliko roditelj smatra da dijete ima previše voska u uhu najbolje je da se posavjetuje s pedijatrom ili obiteljskim liječnikom. Nakon stručnog pregleda liječnik može provesti čišćenje ispiranjem uha vodom ili bornom kiselinom.
Ukoliko je riječ o djetetu sklonom upalama zvukovoda ili upalama srednjeg uha, čišćenje može obaviti specijalist otorinolarigolog.

“Baby In His Mothers Shoulder”- Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
“Blue Eyes Baby Boy On White Towels” – Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar