Čisto i mirisno rublje

U odjeći provodimo većinu svog vremena i stoga je važno pravilno je održavati kako bi trajala i kako bismo se u njoj osjećali dobro. Mnogi odjevni predmeti zbog neznalačkog održavanja prije vremena izgledaju ofucano, izgube boju, svježinu… Također je važno znati kako prati i sušiti neodjevne predmete poput posteljine, zavjesa i sl. kako bi zadržali oblik, boju, svježinu.

House, Laundry, Clothes, Laundry Day

Rublje prije pranja valja sortirati. Peremo slično sa sličnim – tamno rublje s tamnim, svijetlo sa svijetlim. Pri pranju tamnijih komada valja koristiti niže temperature pranja, a prilikom sušenja rublje valja preokrenuti (unutarnju stranu prema van) jer se tako štiti tkanje i boja odjevnog predmeta odnosno rublja. Kod strojnog pranja valja pripaziti da perilica ne bude prepunjena jer to pridonosi oštećenjima.
U održavanju rublja valja pratiti upute o održavanju ušivene na etiketi odjevnog predmeta. Ako je ista kojim slučajem odrezana valja pratiti općenite upute ovisno o tome od kojeg je materijala izrađen odjevni predmet i koje je boje ili slijediti općenita pravila za pranje rublja.

Za vedrih i toplih dana skloniji smo sušiti svježe opranu odjeću na svježem zraku. Prednosti sušenja rublja na otvorenom su brojne: sunčeva svjetlost pridonosi prirodnoj dezinfekciji rublja, ono lijepo miriše i biva mekše, sušenje na zraku pogoduje trajnosti rublja, sprječava statički elektricitet,  štedi energiju, veliki komadi rublja (poput velikih ručnika, posteljine i sl.) mogu se lakše raširiti i brže osušiti, a sušenjem na otvorenom sprječavamo stvaranje dodatne vlage u stanu/domu (što onda pogoduje razvoju plijesni) i štedimo prostor u domu.

Launder, Symbols, Iron, Normal, Clean, Bleach, Wash

No, sušenje rublja na otvorenom ima i neke nedostatke. Prekomjerna direktna sunčeva svjetlost može uzrokovati blijeđenje tekstila u boji ili pojavu žutih mrlja na svijetlom rublju, pelud koja leti po zraku može se zalijepiti za vlažnu odjeću i kasnije doći u izravan kontakt s tijelom što može biti vrlo nezgodno za alergičare, a vjetar, iznenadna kiša, ptice pa i insekti znaju u trenu uništiti rezultat pranja.

Laundry, Hanger, Hang, The Laundry

Ukoliko ste primorani sušiti rublje u stanu budite svjesni pojačane vlage koja ulazi u zidove i stoga za sušenje odaberite najtopliju prostoriju, provjetrite je nekoliko puta tijekom sušenja.

Pravilnim sušenjem olakšavamo glačanje rublja. Rublje ne bi trebalo presušiti, a vješati ga treba na način da je što raširenije (sa što manje nabora), kvačice ne stavljati na mjesta na kojima će se kasnije vidjeti tragovi.

Kod promjene godišnjih doba i zamjene garderobe poželjno je odjeću izvaditi na otvoreno, objesiti na vješalice (na štrik za rublje, stalak ili dr.), pustiti da se dobro prozrači, ormar prebrisati, postaviti zaštitu od moljaca i miris (lavanda) te potom prozračenu odjeću vratiti natrag u ormar.  Neke komade poželjno je i oprati (u ovisnosti o korištenju i stanju).

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar