Čitam ti blizinu

Nisi sam…

Budući da Krugovi, centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje, provodi niz projektata u koje su uključeni stariji i nemoćni prepoznli smo problem usamljenosti te društvene skiupine kao i poteškoće koje proizlaze iz tog osjećaja – zdravstveni problemi, depresija, tuga, osjećaj napuštenosti, nemar, zapuštanje, propadanje u fizičkom i psihičkom smislu i sl.

Projekt čitam ti blizinu Krugovi provode od 2013. godine. Volonteri u paru obilaze naše starije i nemoćne, često vrlo bolesne sugrađane i provode s njima sat ili dva tjedno u čitanju nekog poticajnog štiva i razgovoru.

Cilj ovog projekta je olakšati svakodnevnicu starijima i nemoćnima od kojih većina pati zbog usamljenosti i izolacije na koju su primorani. Osim u domovima naših korisnika, volonteri posjećuju naše korisnike i za vrijeme bolničkog liječenja.

Svi volonteri, prije odlaska korisnicima, prolaze edukaciju u Centru Krugovi. Edukaciju vodi Ivana Grabar, intergrativni gestalt terapeut. Također je pravilo da svaki mlađi podnosno noviji i neiskusniji volonter u posjetu ide u paru sa iskusnijim volonterom. To je važno jer je riječ o izazito osjetljivoj društvenoj skupini koja zahtijeva određeni pristup i znanje.

Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje Krugovi redovito organizira superviziju volontera. Volonteri imaju obavezu dolaziti na supervizije. Rad sa osjetljivim društvenim skupinama izrazito je zahtjevan i važno je da volonteri imaju podršku kao i mogućnost da sa stručnom osobom prorade iskustva kroz koja prolaze tijekom volontiranja.

Knjige koje čitamo korisnicima, uglavnom su one koje sadrže kraće priče poticajnog karaktera tako da se tijekom jednog posjeta može proći cijela priča i potom razgovarati o pročitanome.

Bez obzira što smo izgubili financijsku podršku (projekt je odobren na godinu dana), zahvaljujući volonterima, nastojimo i dalje redovito posjećivati naše korisnike i čitati, biti uz njih, skratiti im vrijeme i umanjiti usamljenost, a k tome i potaknuti na pozitivno razmišljanje i odnos prema životu i ljudima oko sebe, teškoćama usprkos.

Ukoliko ne znate kamo sa slobodnim vremenom ili osjećate potrebu nekome pomoći javite se u Krugove i postanite naš volonter.

“Heart Of Book”- Image courtesy of anat_tikker at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar