Cjeloživotno učenje

Zdravlje za moždane vijuge…

Cjeloživotno učenje (Long Life Learning – LLL), je nadograđivanje različitih znanja i vještina tijekom života, bilo iz osobnih ili profesionalnih razloga. To je zapravo kontinuirani proces učenja koji počinje od rođenja pa sve do naše starosti, uključujući sve oblike učenja u svim životnim okolnostima kao npr. učenja iz obitelji, zajednice, škole, raznih situacija iz života,radnog mjesta itd…

Cjeloživotno učenje povećava kvalitetu života, potiče osobni razvoj, pojedinac se osjeća kompetetnije i zadovoljnije, a mozak se unapređuje i nadograđuje. Osobe koje su zainteresirane za svijet oko sebe, koje aktivno slušaju i istražuju ono što ih zanima, čak i u starijoj dobi – neće se osjećati odbačeno i nekorisno (osobito starija populacija), manje će biti skloni depresiji i manje će biti bolesni.

Iako navika i iskustvo učenja u mlađoj životnoj dobi utječu na motiviranost kao i na same rezultate u daljnim razdobljima, upravo iskustvenim učenjem čovjek se mijenja i iznenađuje sam sebe. Nezainteresiranost za znanja koja smo morali usvajati ne znači i nezainteresiranost za učenje u budućnosti. Upravo je ponekad suprotno – osoba se osjeća nesputano i predaje se učenju onoga što ju interesira.

Osim toga, količina znanja postala je prevelika da bi se mogla naučiti tijekom školovanja. Čovjek koji nije spreman učiti, kao da više nije spreman živjeti. Dok god živimo – proces učenja traje.

Ipak, cjeloživotno učenje je izbor svakog pojedinca bez obzira želi li se uključiti u neke organizirane oblike učenja ili ne. Knjižnice su otvorene svakoga dana. Čitajte ono što vas zanima! Imajte vlastite male projekte… Za to nisu potrebna nikakva dodatna sredstva. A vaš mozak bit će aktivan i vitalan. Možda vas osvoji učenje nekih vještina. Izuzetno je zdravo prakticirati neke vještine za zdravo tijelo i redovito čitati za vitalan mozak. Vaši ciljevi će vas okupirati i nećete imati vremena biti usredotočeni na negativnosti oko sebe, na bolesti ili slično… Imajte bogat život! To je svakom dostupno, besplatno i zdravo!

Ivana Grabar, prof pedagogije, socioterapeut
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje

ostavite svoj komentar