Crveni luk

Vrlo stara povrtlarska kultura i ljekovita biljka…

Poznat je još pod nazivima crni luk, kapula, lučac. Postoje različite sorte luka. Većinu aktivnih komponenata luka čine sumporne komponente kojima luk zahvaljuje svoj karakterističan miris i okus. Bogat je flavonoidima, a i vitaminom C, kromom, manganom, molibdenom, vitaminom B6, triptofanom, folnom kiselinom, betakarotenom, kalijem, fosforom, natrijem. Crveni luk (Allium cepa) sadrži biljni hormon sličan inzulinu pa se zbog toga preporuča oboljelima od šećerne bolesti. Ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljiv želudac. Također nije preporučljivo jesti ga navečer jer izaziva pojačanu žeđ. Najbolje ga je jesti sirovoga. Prženjem se uništavaju neki njegovi korisni sastojci. Najčešće se spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Antibiotik i antipiretik

Stoga se preporuča kao namirnica koju treba konzumirati u razdoblju prehlada i gripa. Crveni luk regulira probavu, pospješuje izlučivanje probavnih sokova i poboljšava apetit. Klinički je potvrđeno da crveni luk jača slabo srce i da vraća snagu oboljelom organizmu.images (1)

Luk je poželjna namirnica i na jelovniku dijabetičara. Isto tako, neka rezultati nekih kliničkih ispitivanja ukazuju na to da svojstva luka utječu pozitivno na simptome osteo i reumatiodnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme. Najčešća zapreka konzumiranju luka jest njegov karakterističan miris. No, snažan miris ne bi vas trebao odbiti od konzumacije te izuzetno vrijedne namirnice. Što je luk jači, bolji je za vaše zdravlje.

Put do zdravlja popločen suzama

Miris možete ublažiti tako da nakon konzumiranja popijete šalicu mlijeka, pojedete peršin ili jednostavno operete zube. Pomaže i zvakanje popularnih žvakačih guma. Ukoliko vam teško padaju suze dok režete luk, sat vremena prije rezanja stavite luk u hladnjak. Kod kupovine pripazite da luk bude čist, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske ljuske i lijepo oblikovan.

Dobro ga je čuvati na sobnoj temperaturi, na prozračnom mjestu, bez svjetlosti. I nikako nemojte odbacivati zeleni dio mladog luka jer je koristan za zdravlje kao i bijeli dio koji tradicionalno konzumiramo. Luk je nezaobilazan u svakoj kuhinji, bilo da je dio variva, složenaca, umaka, ili kao sirov izvrstan je dodatak salatama, hladnim umacima, sendvičima, mesu sa roštilja. Kombinacije su bezbrojne, granica je samo vaša mašta.

Praktična primjena crvenog luka:

Protiv kašlja -1:

nasjeckati veću glavicu luka u posudu
dodati 3 velike žlice meda
poklopiti i ostaviti da odstoji par sati
stvorit ce se sok
procijediti ga i popiti po žlicu tog sirupa 3 puta na dan

Protiv kaslja – 2:

glavicu crnog luka sa ljuskom isjeći na kolutove i kuhati u pola litra vode
kad provri, ostaviti da se ohladi i zasladite sa 2-3 žlice meda pa toplo piti kroz dan

ostavite svoj komentar