Crveni radič

Salata za zimsko doba…

Radič (Cichorium intybus) se u prehrani koristi od davnina. Nekima je poznat i pod nazivom crvena cikorija. Ima crveno-ljubičaste čvrste listove prošarane bijelim žilama.
U nekim se priručnicima i knjigama ova namirnica dijeli na dvije vrste, a najvjerojatnije se radi o varijetetima jedne te iste biljke – zelene i crvene boje.

Gorki okus listova uzrok je relativno rijetke konzumacije, a baš zahvaljujući spojevima (glikozidi i intibini) koji ovom povrću daju taj specifičan gorkast okus (i boju) ono ima snažno ljekovito djelovanje na organe probavnog sustava i zdravlje u cjelini. Jača apetit, djeluje kao diuretik, kao laksativ, potiče rad slezene i jetre, ublažava žgaravicu, ublažava probleme sa nadutosti, potiče izlučivanje žuči, doprinosi snižavanju krvnog tlaka i smanjuje rizik od pojave anemije (posebno u kombinaciji sa pešinom i celerom), a bogat antioksidativni sastav radiča zaslužan je za usporavanje starenja i sprječavanje štetnog djelovanja slobodnih radikala i razvoja mnogih vrlo ozbiljnih oboljenja poput bolesti kardiovaskularnog sustava, raka, dijabetesa i dr.
Kod astme i peludne groznice preporučuje se konzumirati sok od radiča, mrkve i celera.
Crveni radič ima jako antivirusno i antimikrobno djelovanje. Jača imunitet.
Radič je povrće koje se preporuča osobama koje boluju od dijabetesa jer zbog visokog sadržaja inulina pomaže regulaciji razine šećera u krvi.
Konzumacija radiča preporuča se i osobama koje su na detoksikacijskom režimu prehrane jer pročiščava krv i pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Niskokalorična je namirnica (samo 23 kcal/100 g), sadrži izrazito malo biljne masti (0,2%), nešto proteina (oko 1%) i malo više ugljikohidrata (oko 4%), sadrži dijetalna vlakna.
Od minerala radič sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan, a od vitamina sadrži najviše vitamina C, potom tiamin (Vitamin B1, topiv u vodi, a ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata), riboflavin (B2), niacin (B3, pomaže inzulinu regulirati razinu šećera u krvi), vitamin B6, vitamin A, vitamin K i vitamin E, te karotenoide – lutein i zaeksatin.

Kupovina i čuvanje
Najčešće se susrećemo sa radičem zagasito crvene boje. U proljeće i tijekom ljeta moguće je kupiti mladi radič, a onaj okrugao (u glavici), zbijenih listova dostupan je tijekom cijele godine na tržnicama i u trgovinama.
Kod kupovine važno je obarati pozornost da listovi budu svježi i čvrsti, bez oštećenja i promjena na listovima.
Mladi radič preporučuje se potrošiti isti dan ili dan dva nakon kupovina , u glavicama se može čuvati nekoliko dana u hladnjaku (preporuka u bio-fresh zoni, zoni za držanje povrća), zamotanog u papirnatu vrećicu (škarnicl) ili zamotanog u kuhinjski papir.

Jela sa radičem
Nakon temeljitog pranja treba ukloniti vanjske listove i one oštećene i sa promjenama na sebi. Svaki se list isprere pod mlazom tekuće vode, reže na odgovarajuću veličinu i potom pusti da par minuta odstoji u hladnoj vodi. Nakon toga, radič se još jednom ispere nad cjediljkom, ocijedi i posuši.
Poslužuje se samostalno, kao salata, ili u kombinaciji sa drugim salatama, a njegov gorkasti okus ublažit će kombinacija bučinog ulja i aromatičnog octa u salati.
Kombinira se sa rižom (u rižotima), sa tjesteninom, samostalno, sirov, kuhan, pečen na grilu, uz meso, ribu (tunu), krumpir…

ostavite svoj komentar