Čuvamo prirodu i štedimo

Čuvati okoliš možemo na razne načine. Vrlo često to su načini u isto vrijeme korisni i za okoliš i za naše zdravlje i za naš kućni budžet. Evo samo nekih, da nam se ne bi dogodilo da od šume ne vidimo drveće…

Vožnja biciklom

Ukoliko živite u nekom od prigradskih naselja bicikl možda nije idealno rješenje za odlazak na posao, ali ako to nije slučaj mogli biste se ugodno iznenaditi brzim dolaskom na posao. Nema zastoja u prometu, nema traženja parkirnog mjesta, nema potrošnje goriva, a za svoje zdravlje učinili ste pravu stvar. Vjerovatno ste kao dijete uživali u vožnji biciklom. Zašto ne biste opet? Za odlazak u susjedni dućan ili po novine nema isprike.
Istina, infrastruktura za bicikliste još je daleko od primjerene, ali nemojte da vas to obeshrabri. Što više osoba bude koristilo bicikl kao prijevozno sredstvo to će biti najbolja promocija biciklizma i podstrek gradskim vlastima da stvari mijenjaju na bolje.

‘Zelena’ vožnja automobilom

Način vožnje uvelike utječe na potrošnju goriva. Racionalnom vožnjom, bez prevelikih oscilacija u brzini, redovitim održavanjem vozila, optimalnim pritiskom u gumama, a potom i zajedničkom vožnjom nekoliko osoba u automobilu (carpooling), može se poprilično uštedjeti – što goriva, što ispušnih plinova u atmosferi.

Recikliranje

Osobama koje žive u kući lakše je formirati malo reciklažno dvorište nego što je to slučaj sa onima koji žive u stanu. Ipak, svatko to može, s više ili manje truda. Ukoliko nemate mjesta gdje biste odlagali stvari za reciklažu, informirajte se gdje se nalazi najbliže reciklažno dvorište pa put na posao iskoristite za odvoz reciklažnog otpada. Priroda će vam biti zahvalna, a isto tako i vaša djeca.

Štednja papira, vode, struje…

Papir trošimo nemilice. Našvrljamo poruku i potom papir bacimo. A druga strana papira? Napravite spremnik za neikorištene papire. To mogu biti papiri za razne poruke, bilješke i sl. Na poslu printamo uglavnom samo na jednu stranu. Kada je to moguće iskoristite obje strane. Učite djecu da do kraja ispisuju bilježnice i blokiće. Maloj djeci izrežite veliki papir na pola ili na četiri dijela.
Koliko puta ostavimo svjetlo da gori u nekoj prostoriji bez potrebe? Jesmo li obične žarulje zamijenili štednim? Koliko puta dnevno palimo mikrovalnu pećnicu poradi zagrijavanja vode ili kave? Iz nekog razloga odbacili smo dobre stare temosice.
A sve nam to stiže na naplatu…

Komunikacija preko interneta i manje telefoniranja

Cijena komunikacije preko interneta je znatno niža od uobičajenih cijena operatera fiksne i mobilne mreže. Telefonski računi za pozive u inozemstvo mogu biti gotovo beznačajni preko on-line komunikacije. Potreban vam je vaš PC i slušalice sa mikrofonom. Ako pridodate kameru komunikacija je potpuna. Vrijeme dogovora bez telefona daleko je iza nas. Danas se dogovorimo, pa se onda još pet puta čujemo do susreta. Dogovaramo se ležernije, manjkavije pa se zivkamo i provjeravamo, a sve to ima svoju cijenu. Djeca sve to gledaju i smatraju pod normalno da vas non-stop zivkaju za stvari koje su mogli pitati kod kuće. Računi su sve veći… A i štetnost mobilnih telefona za zdravlje polako dolazi na vidjelo…

ostavite svoj komentar