Dva u jedan – čuvam prirodu i štedim

Okoliš možemo čuvati na razne načine. Često to su načini kojima na više načina pridonosimo: okolišu, zdravlju  i kućnom budžetu.

Vožnja biciklom

Nema zastoja u prometu, nema traženja parkirnog mjesta, nema potrošnje goriva, činimo dobro svom zdravlju k tome.
Vjerojatno ste kao dijete uživali u vožnji biciklom. Zašto ne biste opet? Za odlazak u susjedni dućan ili po novine nema isprike.
Infrastruktura za bicikliste još je daleko od poželjne no, ne treba se  obeshrabriti. Što nas više bude koristilo bicikl kao prijevozno sredstvo to će biti bolja promocija biciklizma i podstrek gradskim vlastima da stvari mijenjaju na bolje.

‘Zelena’ vožnja automobilom

Način vožnje uvelike utječe na potrošnju goriva. Racionalnom vožnjom, bez prevelikih oscilacija u brzini, redovitim održavanjem vozila, optimalnim pritiskom u gumama, a potom i zajedničkom vožnjom nekoliko osoba u automobilu (carpoolingom) može se poprilično uštedjeti – što goriva, što ispušnih plinova u atmosferi.

Recikliranje

Svatko u svom domu može formirati malo reciklažno dvorište – mjesto za odlaganje stvari za reciklažu. Grad je preplavljen kontejnerima za odlaganje papira, plastike, stakla. U mnogim trgovačkim centrima postoje spremnici za odlaganje baterija, a stare lijekove možemo predati u obližnjoj ljekarni. Sve ostalo možemo odvesti u najbliže reciklažno dvorište.

Štednja papira, vode, struje…

Papir još uvijek trošimo preko mjere. Našvrljamo poruku i potom papir bacimo. A druga strana papira? Razmislite o tome da potpuno neiskorišteni papir odlažete u jednu ladicu  i koristite za pisanje poruka, bilješki, za dječje crteže i sl.
Focus Photo of Yellow Paper Near Trash CanNa poslu printamo uglavnom samo na jednu stranu. Kada je to moguće iskoristite obje strane. Učite djecu da do kraja ispisuju bilježnice i blokiće. Maloj djeci izrežite veliki papir na pola ili na četiri dijela.
Koliko puta ostavimo svjetlo da gori u nekoj prostoriji bez potrebe? Jesmo li obične žarulje zamijenili štednim? Koliko puta dnevno palimo mikrovalnu pećnicu poradi zagrijavanja vode ili kave?

Možda vam se sve ovo čini sitno i nevažno, ali nije.

Komunikacija preko interneta i manje telefoniranja

Cijena komunikacije preko interneta znatno je niža od uobičajenih cijena operatera fiksne i mobilne mreže. Telefonski računi za pozive u inozemstvo mogu biti gotovo beznačajni preko on-line komunikacije. Potreban vam je vaš PC i slušalice s mikrofonom. Ako pridodate kameru komunikacija je potpuna.

Photo by Maria Orlova from Pexels

ostavite svoj komentar