Čuvanje sireva

Cijeli tvrdi sir najbolje je čuvati u hladnom (12°C do 18°C) i tamnom prostoru (podrum, konoba), uz 75 do 90% relativne vlage zraka, na drvenom ili plastičnom pladnju, uz povremeno okretanje (nekoliko puta tjedno) i maslinovim ili suncokretovim uljem radi prevencije prekomjernog sušenja i rasta plijesni.

Age, Bacteria, Bio, Biology, Blue, Brie, Bug, Cheese

Za čuvanje cijelog sira može poslužiti i kućni hladnjak, s tim da se cijeli sir stavi u posudu za sir, pod stakleno ili plastično zvono ili se zamota u foliju kako bi se spriječilo isušivanje sira i preuzimanje stranih mirisa iz hladnjaka. I u hladnjaku na siru se pojavi plijesan pa ga je dobro povremeno namazati uljem, uz okretanje.

Narezani sir, načet ili narezan na kriške sir je najbolje držati u hladnjaku u posudi za sir, pod staklenim zvonom. Načeti dio sira dobro je zatvoriti prozirnom folijom kako se ne bi isušio, koru je dobro povremeno premazati uljem.
Tvrdi i polutvrdi sirevi mogu se konzervirati uranjanjem u maslinovo ulje, cijeli ili narezani. Najbolje mjesto za držanje sira u hladnjaku je gornja polica.

Cheese, Milk, Food, Nutrition, Healthy

Plave sireve (gorgonzola, roquefort) možemo čuvati u plastičnoj foliji, sireve s intenzivnim mirisom (kozji, camembert, brie) možemo čuvati u plastičnoj posudi koja se može dobro zatvoriti.

Sireve poput mozzarelle ili fete najbolje je čuvati originalnoj ambalaži uz promjenu vode svaka dva do tri dana.

Image by Jill Wellington from Pixabay 
Image by Rob Owen-Wahl from Pixabay 

ostavite svoj komentar