Čuvanje začina

Pri kupnji je veoma važno paziti na rok trajanja.

Bolje je kupiti manju količinu, potrošiti pa kupiti novi, nego kupiti veću količinu i dočekati da istekne rok trajanja začina. Stare začine treba jednostavno baciti u smeće.

Začine treba čuvati od topline i zato je dobro da su na hladnom mjestu, na temperaturi nižoj od 20°C – podalje od pećnice, štednjaka ili nekog drugogo izvora topline.
Začine treba čuvati od vlage, treba ih držati na suhom mjestu (ne vlažnijem od 60% relativne vlažnosti) – znači podalje od sudopera, perilice posuđa ili nekog drugogo izvora vlage.
Začine treba čuvati od svjetla, treba ih držati na tamnom, jer sunčeva svjetlost i fluorescentna rasvjeta negativno utječu na kvalitetu začina.
Začine treba čuvati od neugodnih mirisa, od raznih kemijskih izvora onečišćenja zraka.
Začine treba čuvati u neprozirnim i nepropusnim posudama.

Posebnu pozornost treba obratiti na poklopac ili čep.

Prozirne staklene bočice u kakvima obično kupujemo začine lijep su ukras ali nisu prikladne za duže čuvanje začina na polici gdje je začin izložen već navedenim uvjetima.

Začine treba trošiti i kupovati svježe. Rok trajanja razlikuje se od začina do začina. Neka aromatična esencijalna ulja izrazito brzo isparavaju, osobito ako je začin mljeven. Zato je bolje začine kupovati ne-mljevene i mljeti ih neposredno prije upotrebe.

Orijentacijski vodič roka upotrebe začina:

Cijeli začini:

Listovi i cvjetovi – 1 godina
Sjemenke i kora: – 2 godine i više
Korijen: – 2 godine i više

Mljeveni začini:

Listovi i cvjetovi – 6 mjeseci
Sjemenke i kora – 6 mjeseci
Korijen – 1 godina

ostavite svoj komentar