Dan bez mesa

Mali korak za obitelj…

Odabrati jedan dan u tjednu kao dan bez mesa i mesnih prerađevina na meniju, mali je korak ka zdravijem življenju, ali i korak za održivi razvoj i očuvanje Zemljinih resursa.
Organizacija „World Meat Free Day“ upozorava kako će, prema najnovijim podacima, do 2050. Zemlju nastanjivati 9 milijardi ljudi i da će, ne promijenimo li svoje prehrambene navike, naši kopneni i vodni resursi biti nedovoljni za zadovoljenje potrebe za hranom kakvu danas pretežito konzumiramo.

Prilika za uklanjanje mesa sa stola može biti bilo koji dan. Izvještaj društva “Plate for the Planet” pokazuje kako upravo najmlađi mogu biti odličan poticaj za promjene. Iako se rezultati temelje na istraživanju provedenom među britanskom populacijom, u rezultatima se navodi kako mladi između 16 i 24 sve češće odabiru alternativu mesu i proizvode koji su nastali na načelima održivog razvoja. Ovakvi proizvodi izbor su 48% mladih između 16 i 19 godina te 40% mladih između 19 i 24 godine. Motivacija za ovakav izbor je dvojaka – zaštita okoliša i vlastitog zdravlja.ID-10024306
Neka novija istraživanja ukazuju na to da bi prelazak na vegetarijansku prehranu spasilo milijune života. Već bi i samo ograničavanje potrošnje crvenog mesa bio značajan korak u tom smjeru.
Četveročlana obitelj bezmesnim danom u tjednu uštedjela bi resurse jednake količini vode potrebne za život jedne osobe čak mjesec dana te energije koju potroši jedna žarulja u 16 dana. Jedna osoba uštedjeti će vode dovoljno za opstanak čak 9 dana.

Uštede nisu dvojbene, no ovdje se ne radi samo o uštedama nego o promjeni načina razmišljanja i podizanju svijesti o štetnom utjecaju koji konzumacija mesa ima ne samo na naše zdravlje, već i na zdravlje našega planeta.

Razmislite…

“Drop And Earth”- Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net
“Young Plant In Ground Over White “- Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar