Dan zagrljaja

Dva srca prislonjena jedno uz drugo…

21. siječnja Međunarodni je dan zagrljaja. Koliko grlimo jedni druge, svoje najbliže, najdraže? Jesmo li dovoljno grljeni? Koliko nam je to važno?
Baš kao što je valentinovska proslava ljubavi poziv da se volimo cijelu godinu, tako je i Dan zagrljaja samo podsjetnik na to koliko je važno da cijelu godinu grlimo svoje bližnje, svoje najdraže, ali i one koji su to možda u nekoj manjoj mjeri…

Zagrlite partnera, partnericu, kolegicu, sina, kćer, majku ili oca, prijateljicu ili prijatelja…

Zagrljaj je predivna gesta. . . Poput smijeha i zagrljaj je doslovno ljekovit. Liječi i umanjuje anksioznost, usamljenost, depresiju, stres. Smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava krvni tlak i razinu hormona kortizola (hormona stresa). Umanjuje bol i pobuđuje lijepe osjećaje.

Dr. Anthony Grant, psiholog na Sveučilištu u Sydneyu tvrdi: “Znanstveno je dokazano kako dodir ima vrlo važan utjecaj na tjelesno i mentalno zdravlje. Snižava krvni tlak i broj otkucaja srca, jača imunitet i ublažuje bol. Tijekom zagrljaja u našem se tijelu oslobađa oksitocin, hormon koji djeluje tako da se osjećamo sigurno i koji snižava razinu kortizola, čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost.”

Ljudi koji se često grle i uživaju podršku svoje okoline dokazano rjeđe obolijevaju.

Iskren zagrljaj, tijekom kojeg su dva srca prislonjena jedno uz drugo, stvara osjećaj sigurnosti i jača povjerenje, pobuđuje osjećaj sreće, dobrog raspoloženja i optimizma, opušta, ublažava tugu i bol, a tijelom se širi osjećaj topline i ugodnih trnaca…

Više nego dovoljno razloga da skreno zagrlite osobu pored sebe.

I da češće grlite… Cijelu godinu…

Sretan vam Dan zagrljaja!!!

ostavite svoj komentar