Datulje

Datulja (lat. Phoenix dactilyfera) je plod palme koja potječe iz sjeverne Afrike te je poznata u stotinjak formi i kultivara. Te se palme uzgajaju u više od 40 zemalja svijeta, između ostalih, u Pakistanu, Iraku, Iranu, Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Americi, Španjolskoj, Turskoj i dr. Uspijeva i u našim krajevima, ponajviše u okolici Splita i na otoku Hvaru. Doseže visinu od 20 do 30 metara. Ima specifično deblo izraženih pravilnih usjeka oblika paralelograma. Ostatci peteljki pri vrhu se pretvaraju u bodlje koje nalazimo i na bazi samih peteljki. Krošnja palme je rjeđa, listovi dugi 5-6 m, zelenoplave ili zelenosive boje.ID-10050041

Datulje su vrlo slatko voće, koje se sastoji od mesnatog dijela i koštice (sjemenke). Mogu se konzumirati suhe, polusuhe i svježe.
Jestivi, mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera, cijeli niz minerala (kalij, željezo, magnezij, fosfor, fluor, selen i dr.) i vitamina (C, B1, B2, A, niacin), proteine, masti, vodu, i visok sadržaj prehrambenih vlakana (ovisno u stupnju zrelosti biljke). Energetska vrijednost 100 g datulja iznosi 250 Kcal.

ID-100339771Datulje sadrže čak 23 aminokiseline. Sadrže lutein, najvažniju prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože, i zaeksantin, također važan za zdravlje očiju. Od vitamina sadrže vitamin C i A, niacin, B1 i B2.

Zbog sastava – različitih esencijalnih nutrijenata kao i  pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se smatraju jednom od tzv. super namirnica. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Izvrsne su i za djecu. Buduće da sadrže dosta šećera osobama koje pate od pretilosti savjetuje se oprez odnosno umjerena konzumacija. Oprez je nužan i kod osoba koje pate od povišenog šećera u krvi. Najbolje je savjetovati se s obiteljskim liječnikom ili specijalistom dijabetologom.

Zbog sadržaja fosfora datulje se  preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datulje mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju obzirom na to da sadrže prirodne šećere.
Sadrže i elementarni klor, koji štiti zube.
Izvrstan su izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična je terapija i preventiva protiv anemije – 100 g datulja sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Zdravi slatkiš

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama  izvrsna je alternativa običnom šećeru. Mogu se konzumirati samostalno ili u kolačima i raznim drugim slasticama. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Dovoljno je pojesti dvije ili tri datulje  kako bi umanjili želju za slatkim.

“Dates Fruit” – Image courtesy of arkuso at FreeDigitalPhotos.net
“Bowl Of Fresh Dates”- Image courtesy of rahhal at FreeDigitalPhotos.net
“The Date-palm. Palm Plant” – Image courtesy of kangshutters at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar