Debljanje i lijekovi

I lijekovi mogu uzrokovati probleme sa težinom…

Najočitiji razlog epidemije pretilosti svakako je suvremni način života – unos značajnih količina hrane i nedovoljno kretanja odnosno tjelovježbe.
Znatno manji postotak osoba probleme sa debljenjem može zahvaliti lijekovima. Procijenjeno je da oko pedeset lijekova (među onim lijekovima koje liječnici često propisuju) može biti uzrokom problema sa kilogramima. Skriveni neprijatelji mršavljenja, uz lijekove, mogu biti i dijete i hormoni.

Mehanizam djelovanja lijekova različit je i ovisi o nizu faktora. Neki potiču apetit (poput antidepresiva, antipsihotika, lijekova za liječenje migrene, za dijabetes, za liječenje poremećaja rada štitnjače i steroida), drugi izazivaju pospanost i letargiju (lijekovi za alergiju, nesanicu, protiv povišenog krvnog tlaka).
Problemi sa prekomjernom težinom ne moraju biti izravna posljedica uzimanja određenih lijekova nego i samog procesa liječenja.
Brojke nisu alarmantne i stoga ih ne zamjećujemo. Ipak, ako niste promijenili svoje prehrambene navike i smanjili tjelesnu aktivnost, a dobili ste koji kilogram više, razmislite o lijekovima (ako ih uzimate) kao mogućem uzroku. Ne poduzimajte ništa samoinicijativno, na svoju ruku, posavjetujte se sa liječnikom. Možda vam liječnik može pokušati odrediti drugačiju terapiju. U većini slučajeva problem se može riješiti uz kontrolu i pravilnim prehrambenim odabirima.

Stručnjaci ističu da je 100 do 200 kcal manji unos energije dnevno dovoljan da se neutralizira debljanje uzrokovano lijekovima što znači da je dovoljno neznatno smanjiti unos hrane ili povećati potrošnju kalorija tjelovježbom kako ne biste povećali tjelesnu masu. Pripremite se na iznenadne napadaje gladi koji prate uzimanje određenih lijekova. Uza sebe je uvijek dobro imati niskokalorične namirnice bogate prehrambenim vlaknima (voće, povrće koje se može jesti sirovo), orašaste plodove, dovoljno tekućine u vidu biljnih čajeva i obične vode.

Po završetku terapije i suvišni kilogrami u pravilu, idu dolje.
________________________________________

ostavite svoj komentar