Debljanje zbog stresa

Kad zbog stresa posežemo za zalogajem ‘na brzaka’…

Opće je poznato da mnogi ljudi stres nastoje ublažiti hranom. Riječ je najčešće o ‘lošoj’ hrani – brzoj hrani poput grickalica, slatkiša, brze hrane…
Provedena istraživanja na tom polju dokazala su da zaposlene osobe s pozitivnim pristupom poslu pretežito odabiru zdravije opcije dok će oni koji posao doživljavaju kao stres i opterećenje češće posegnuti za nezdravim namirnicama.

Loš dan na poslu definitivno je među najčešćim ‘okidačima’ za prejedanje i loš izbor hrane.
Postoje naravno, više ili manje stresni ili više ili manje zahtjevni poslovi, no loš odabir hrane neće riješiti taj problem naravi posla. Samo nakratko osjećamo se bolje nakon slatkog ili masnog zalogaja.

Lošom hranom činimo sami sebe manje otpornima na stres. I vrtimo se u krug. Žgaravica, loša probava, višak kilograma, dodatni stres – to su sve posljedice loših izbora, između ostaloga i lošeg izbora hrane.
Mnogima je opravdanje za loš izbor nedostatak vremena i gužva na poslu. Stoga su najpopularniji izbor među zaposlenima sendvič i čokolada (nešto slatko) kad zagusti.
Osim što je riječ o hrani koja loše utječe na naše zdravlje uglavnom je riječ i o hrani koja loše utječe na naš novčanik. Brza hrana je skuplja u svakom pogledu. Osim što je riječ o relativno skupoj hrani, jeftinih sastojaka, ne treba zanemariti činjenicu da je i u našoj zemlji sve skuplje biti bolestan.

Uz to, nije nevažan podatak da skoro polovina ispitanih ohrabruje i ostatak obitelji da im se pridruži u konzumiranju brze hrane ako su imali loš dan na poslu.
Loše trenutke teško je predvidjeti, no, dio problema može se riješiti planiranjem obroka unaprijed, još kod kuće, večer prije ili ujutro prije posla. Isto tako, dobro bi bilo u ladici radnog stola držati tzv. zdrave grickalice i zdrave zamjene za čokoladu i slatko, za slučaj kad se uistinu nema vremena u miru i od tola pojesti obrok. Priprema obroka za posao ne zahtjeva puno vremena, a višestruko se isplati.

Naravno, osim zdravog obroka važno je izdvojiti i vrijeme za jelo. Pojedete li svoj obrok u miru, na svježem zraku, učinili ste uistinu nešto za svoje zdravlje i sasvim ćete posao obaviti bolje jer ćete se i osjećati bolje (na duže staze).

Lakše reći nego učinit? Slažemo se… Al’ nije tako teško kako se čini. Samo treba krenuti i malo se disciplinirati…I rezultati neće izostati…

“Business Executive At Open Restaurant” – Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar