Detailing – detaljno čišćenje automobila

Održava vrijednost auta…

Tretman ekstremnog čišćenja cijelog automobila u svijetu je već odavno popularan, kod nas nešto manje. Detailing ne uključuje lakiranje, popravak lima, mehaničke popravke niti tapeciranje, već isključivo služi da bi se izvukao maximum na interijeru i eksterijeru pomoću poliranja, voskanja, dubinskog kemijskog čiščenja i posebnih preparata za kvalitetnu njegu vozila.

Nakon detaljnog pranja auto izgleda bolje, miriše ljepše i zaštićen je od tvari poput hrđe, soli, ptičje bombe, smole i dr.

Detailing je pravo osvježenje za automobil – detaljno i precizno čišćenje i poliranje unutrašnjih i vanjskih dijelova i motornog prostora.
Prvo slijedi temeljita priprema. Automobil se pere, a potom se na felge nanosi posebno sredstvo koje iz laka izvlači ostatke metala. Za razliku od većine sredstava koja se kod nas upotrebljavaju u te svrhe, ovo nije na bazi kiseline, koja osim što čisti i nagriza materijal.

Vlasnici automobila ponekad i sami, nestručnim postupcim, oštećuju automobil – stakla, lak i dr. Npr. kada tragove od mušica čistimo spužvicom za suđe (i to žičanom stranom).

Na automobil se nanosi aktivna pjena, obično neka jača varijanta (ovisno o oštećenjima). Ta pjena skida sve postojeće ostatke slojeva voska. Postupak je sličan pripremi za poliranje. Nanosi se novi sloj zaštitnog voska, bez korekcije laka. Vosak konzervira postojeće stanje.

Detaljno se peru gume i naplatci. Posebnim kistom na njih se nanosi odmaščivač i potom zaštitni gel.
Cijeli se automobil šamponira, uz pomoć dvije kante s dvostrukim dnom podijeljenim u četiri dijela – jedne kante sa šamponom i jedne s čistom vodom. Na taj se način sprječava podizanje i vrtloženje nećistoća i ponovno nanošenje tijekom pranja.

Poslije toga nared dolazi glina za čišćenje laka – fina, srednja ili gruba. Gruba se koristi isključivo prije poliranja, kad je lak jako onečišćen. Izbor ovisi i o tvrdoći laka (uglavnom njemački automobili imaju tvrdi lak, talijanski i japanski mekani). Glina se upotrebljava u kobinaciji s lubrikantom – mora se navlažiti – našprica se površina i laganim se pokretima sakuplja nečistoća.

Potom slijedi ispiranje i sušenje posebnim ručnicima s velikom moći upijanja, bez brisanja i povlačenja po površini automobila.
Automobil se detaljno čisti i iznutra. Redovno usisavanje i brisanje unutrašnjosti nakon nekog vremena nisu dovoljni za održavanje automobila. Problem su nakupljene nečistoće u tapeciranim dijelovima, mirisi koji nastaju ukoliko se u automobilu puši, voze kućni ljubimci, prolijeva piće i prosiprava hrana i sl.

Kvalitetnim otopinama i dubinskim izvlačenjem nečistoća tijekom kemijskog čišćenja riješavaju se ovi problemi. Kompletno se pere unutrašnjost, sjedala, pod, obloge, vrata, tepisi, komandna ploča, plastični dijelovi i površine, prtljažni prostor, tapecirung krova…

Detailing se može obavljati i djelomično. U tom slučaju i cijena postupka je manja. Cijena osnovnih zahvata kreće se oko 250 kuna.

ostavite svoj komentar