Detoksikacija – što je to?

Zdrava, prirodna, uravnotežena prehrana…

Suvremen način života koji karakterizira neprestana trka, nečiste tehnologije, zagađeni okoliš, pušenje, korištenje lijekova u velikoj mjeri, modificirana i tretirana hrana i dr. pridonosi unošenju toksina u organizam što za posljedicu ima razvoj velikog broja bolesti – dišnog i probavnog sustava, živčanog sustava, bolesti kostiju, alergija, zloćudnih bolesti i dr.

Toksine koje unosimo u organizam izvana (hranom, pićem, udisanjem, kroz kožu) nazivamo egzotoksinima. Oni koji nastaju kao posljedica metabolizma hrane nazivaju se endotoksini. I jedni i drugi predstavljaju značajnu opasnost za zdravlje.
Neki su vrlo otrovni i nanose štetu organizmu u vrlo kratkom roku (npr. Botulinum toksin – prirodni pročišćeni protein koji izlučuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, smrtonosan je i izaziva klijenut mišića, u pravilu bolest – Botulizam nastaje unošenjem toksina putem konzervirane hrane ili sušenim mesom zagađenim ovom bakterijom), drugi se nakupljaju godinama – poput teških metala koje unosimo u organizam udisanjem, apsorpcijom kroz crijeva i kroz kožu i koji se talože u našim organima, žlijezdama, centralnom živčanom sustavu i kostima.
Ukoliko je u organizmu poremećena ravnoteža zaštitnih nutrijenata organizam pojačano ugrađuje toksine i teže ih otpušta.

detoxification-pic-2Metabolizam se remeti i usporava što se manifestira umorom, potištenošću, upalama mišića i zglobova, ekcemima, migrenama, nervozom, slabim imunitetom. Dogodi se i da imunološki sustav reagira prekomjerno pa dolazi do oboljenja poput astme, alergija, raznih upala, reume i dr.
Pravilna detoksikacija nije ni više ni manje nego zdrava, prirodna prehrana osmišljana radi poboljšanja zdravih, prirodnih funkcija tijela. To ne mora značiti nerazboritu, iscrpljujuću, brzu, trodnevnu dijetu, ispiranje crijeva ili ispijanje biljnih napitaka i sl. To znači izbaciti iz prehrane tvari poput kofeina, nikotina i šećera, masnu i tešku hranu, prerađenu hranu, namirnice zbog kojih se dugoročno gledano, osjećamo lošije.

To znači obogatiti svoju prehranu prirodnim i cjelovitim namirnicama, svježim voćem i povrćem, vodom, uz određenu tjelesnu aktivnost i uredno spavanje.
Rezultat detoksikacije je opće bolje stanje oragnizma, osjećaj energije, čišća koža, sjajnija kosa, bolje raspoloženje, jači imunitet.

ostavite svoj komentar