Dezinfekcija prostora eteričnim uljima

Ne bismo li umanjili mogućnost zaraze virusom COVID-19 (kao i drugim virusima i bakterijama) primorani smo svakodnevno dezinficirati prostor, stvari, površine, ruke i dr.  

Essential Oils, Diffuser, Aromatherapy

COVID-19 širi se s osobe na osobu, relativno brzo i lako no, stručnjaci tvrde da se na broj novozaraženih može značajno utjecati nizom preventivnih mjera kao što su dezinfekcija prostora i predmeta, pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakata i kontakta s oboljelima, rana detekcija i izolacija oboljelih, samoizolacija njihovih bliskih kontakata i dr. Virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i indirektno putem kontaminiranih ruku izlučevinama oboljele osobe, obzirom na to da virus može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi, ručke na vratima, površine predmeta koje dotiče mnogo ljudi.

Sredstva za dezinfekciju koja kupujemo u trgovinama i ljekarnama prilično su skupa i k tome agresivna. Alternativu možemo pronaći u ljekarni iz prirode. Na raspolaganju imamo cijeli niz prirodnih proizvoda poput eteričnih ulja antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Njima možemo dezinficirati stvari, kožu, kosu, odjeću, obuću, ali i zrak u prostoru u kojem boravimo.

Essential Oils, Essential Oil Diffuser

Eterična ulja s antivirusnim djelovanjem su: čajevac, ravensara, niauli cineol, eukaliptus radiata i mirta cineol. Primjenjuju se na razne načine. Najpopularniji  i narašireniji način raspršivanja eteričnih ulja je upotrebom mirisnih lampica što je sasvim dovoljno želimo li prostor osvježiti mirisima. Želimo li postići terapeutski efekt (tj. da eterična ulja ubijaju viruse u zraku) raspršivanje putem lampica nije najbolji način budući da se eterična ulja u lampicama griju i pod djelovanjem povišene temperature mijenjaju svoj kemijski sastav. Zato preporučamo korištenje difuzera koji raspršuju hladna eterična ulja. Na taj način ulja zadržavaju svoj originalni kemijski sastav i daleko su djelotvornija. Difuzerom raspršena  2%-tna mješavina eukaliptusa i čajevca ubija više od 70 % bakterija i virusa prisutnih u zraku.

U difuzer ili u lampicu stavimo željenu mješavinu, u ovom slučaju onu koja pročišćava, vlaži i dezinficira zrak te ujedno olakšava disanje.

Postoji niz mješavina koje, osim što dezinficiraju i pročišćavaju zrak, djeluju opuštajuće, antidepresivno, potiču imunosni sustav i dr.

Ova svojstva eteričnih ulja možemo iskoristiti kako u vlastitom domu tako i u radnom prostoru (npr. uredu) i u automobilu.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar