Difuzeri (raspršivači) i korištenje eteričnih ulja

Za zdraviji zrak u prostoru u kojem boravimo

Difuzeri su uređaji namijenjeni raspršivanju vodene pare i eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Raspršene kapljice prolaze kroz naš dišni sustav do pluća olakšavajući nam disanje, čineći zrak ugodnijim, u slučaju prehlade ili gripe, glavobolje, nesanice, nemira ili sličnih tegoba ublažavajući  simptome. Difuzeri u cijelosti raspršuju kapljice vodene pare u kojima se nalaze i eterična ulja koja tako zadržavaju sve svoje aktivne komponente.

Glass, Bottles, Vial, Apple Blossom

Najpopularnije vrste su klasični i ultrazvučni difuzeri. Klasične difuzeri funkcioniraju samo s eteričnim uljem (bez vode), ultrazvučni s vodom i eteričnim uljem – ultrazvučnim vibracijama voda i eterična ulja razbijaju se u sitne čestice i raspršuju u obliku maglice(koja je mješavina vode i eteričnih ulja).

Klasični brže ispunjavaju prostor eteričnim uljem, pogodniji su za veće prostore, eterična ulja raspršuju ravnomjernije i efikasniji su kod direktne inhalacije. Nedostaci klasičnih su: potrošnja veće količine eteričnih ulja u odnosu na ultrazvučne difuzere i prekidi u radu (ultrazvučni mogu raditi cijeli dan, klasične se preporuča koristiti kraće vrijeme pa prekinuti), zahtjevnije održavanje, glasniji rad.  

U klasični difuzer u spremnik ulijemo nekoliko mililitara eteričnog ulja i potom ga uključimo. Isključimo ga onda kad se prostorija do željene mjere ispuni mirisom.

U ultrazvučnim difuzerima mogu se koristiti obična ili destilirana voda ili hidrolati. Tiši su, lako se održavaju. Postižu manje koncentracije eteričnih ulja u prostoru što se jednostavno može promijeniti stavljanjem veće količine eteričnih ulja u difuzer. Kod ultrazvučnih difuzera koncentracija eteričnih ulja u početku rada je veća, zatim se smanjuje (nakon nekog vremena može se dodati još eteričnog ulja).

Klee, Vial, Glass, Water, Essential Oils

Za terapeutsko djelovanje savjet je difuzer koristiti više puta dnevno u kraćem vremenskom razdoblju. U promidžbenim porukama često se govori o ovlaživanju zraka. Da ne bude zablude, difuzeri troše premalu količinu vode da bismo mogli govoriti o ovlaživanju. Pravi ovlaživači značajno su skuplji, imaju drugačije mehanizme rada i troše značajno veće količine vode.  

Ultrazvučni difuzeri uglavnom su pogodni za korištenje u prostorima do 40-50 m2 s tim da treba imati na umu da veći prostor zahtijeva veću količinu eteričnog ulja za isti rezultat (pet kapi eteričnog ulja ne može se jednako osjetiti u prostoru od 10 m2 i onom od 50 m2).

Indirektna inhalacija vrlo je učinkovita u sprječavanju prijenosa kapljičnih infekcija u prostoru kojem boravi više ljudi. Osim toga, omogućava ugodan miris u prostoru, čišći zrak te umirujući, antivirusni, antibakterijski, antidepresivni i druge učinke ovisno o eteričnom ulju ili mješavinama koje koristimo.  

Za sprečavanje virusnih i bakterijskih infekcija najčešće se koriste eterična ulja ravensare i čajevca, eukaliptusa, mirte cineol, kajeputa, niaulija. Ta ulja najčešće se miješaju s citrusnim uljima koja imaju ugodan miris i također djeluju antivirusno.

Kod stresa i nervoze koriste se eterična ulja lavande, bergamota, mandarine, naranče, petitgrainea, rimske kamilice, mažurana, ylang-ylanga.

Water, Flowers, Glass, Glasses, Bottles

Za koncentraciju i pamćenje koriste se eterična ulja ružmarina – kemotip cineol, paprene metvice, limuna. Tijekom učenja ili drugog intelektualnog rada preporučamo nekoliko kapi ove mješavine staviti u difuzer:

  • 6 ml eteričnog ulja limuna
  • 3 ml eteričnog ulja ružmarina – kemotip cineol
  • 1 ml eteričnog ulja paprene metvice

Kod tegoba dišnog sustava najčešće koristimo direktnu inhalaciju. Pogodna je za odrasle i stariju djecu, izbjegava se kod dojenčadi i male djece kao i osoba koje pate od astme i bronhitisa. Kod beba mlađih od tri mjeseca treba izbjegavati bilo kakvu inhalaciju eteričnim uljima.

U klasični difuzer stavimo 1-2 ml eteričnog ulja, uključimo ga, nos postavimo na 10-ak cm udaljenosti od izlaza. Inhaliramo se oko pet minuta, dva do tri puta dnevno. Na sličan način možemo se inhalirati nad ultrazvučnim difuzerom. U njega dodamo vrlo malo vode (20-40 ml), 20-30 kapi eteričnog ulja, uključimo ga i desetak minuta udišemo maglicu. Nakon desetak minuta u difuzer možemo doliti vodu do maksimuma i ostaviti ga da radi u prostoriji u kojoj boravimo.  

Korištenje difuzera u kućanstvima s dojenčadi i malom djecom
U slučaju da imamo dojenče ili malo dijete u kući difuzer možemo uključiti kako bismo osvježili i pročistili zrak, isključivo kad dijete ili dojenče nisu u prostoriji, istu potom prozračiti i nakon toga dijete može bez bojazni boraviti u prostoru. U tu svrhu najčešće se koristi eterično ulje ravensare.
Kad su djeca u pitanju valja biti jako oprezan s upotrebom eteričnih ulja i ne raditi ništa na svoju ruku, bez stručnog savjeta, osobito pedijatra i liječnika.

Za dojenčad mlađu od tri mjeseca postoji blago rješenje – hidrolati. Naime, u ultrazvučne difuzere stavljamo vodu (ili hidrolate) i eterična ulja. Hidrolati su nusprodukt destilacije eteričnih ulja i dovoljno su blagi da se mogu koristiti i kod najmlađih. Čisti hidrolati mogu se dodati kao nadomjestak vodi i eteričnim uljima. No, kako smo napomenuli – oprezno – ne bez potrebe i bez stručnog savjeta.  

U difuzerima je dozvoljeno koristiti samo čista eterična ulja i čiste hidrolate. Bilo kakve druge tekućine (mirisna ulja, sintetska ulja, biljna ulja, macerati i sl.) mogu oštetiti difuzer i imati neželjene učinke.

Važna napomena!
Kako bi eterična ulja imala terapeutsko djelovanje, ona moraju biti prirodna i kvalitetna. O učincima, mješavinama i količinama potrebno je posavjetovati se sa stručnom osobom i držati se preporuka.
Male, mirisne kapi eteričnih ulja vrlo su moćne, a svaki lijek može predstavljati i otrov ukoliko se njime koristimo neupućeno i nestručno.

Tekst preuzet s Vrata zdravlja

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar