Dijetalna gazirana pića

Manje šećera, više umjetnih dodataka…

Dijetalni gazirani napici sadrže manje šećera, ali sadrže niz drugih sastojaka koji su predmet stalnih ispitivanja. I povezuju se sa mnogim zdravstvenim poteškoćama.
Važno je naglasiti da ovu vrstu napitaka konzumira veliki broj djece i mladih ljudi, govovo svakodnevno i po navici.

Debljina
Nije šećer jedini krivac za prekomjernu težinu. Umjetna sladila remete prirodnu regulaciju uneseneih kalorija pa dolazi do efekta suprotnog od onoga željenoga – tijelo traži više hrane i pića.

Problemi s bubrezima
Dijetalna pića povećavaju rizik od zatajivanja bubrega. Do kraja nisu utvrđeni mehanizmi koji tome pogoduju, a dosadašnja istraživanja upućuju na umjetna sladila kao krivce.

Vaskularne bolesti
Dokazano je da osobe sklone svakodnevnom konzumiranju dijetalnih sokova u većem postotku obolijevaju od srčanog i moždanog udara.

Poremećaj metabolizma
Samo jedna čaša dijetalnog gaziranog napitka može značajno poremetiti metabolizam. Poremećaj metabolizma kao posljedicu ima narušavanje zdravlja, a posebno debljanje i povišeni kolesterol.

Nagrižena caklina zubi
Dijetalni sokovi imaju jaku kiselinu koja uništava caklinu.

Reprodukcijski problemi
Provedene studije pokazuju relativno visoku povezanost pijenja gaziranih dijetalnih napitaka (posebno onih u limenkama) i reprodukcijskih problema.

Jači mamurluk
Navodno umjetnio zaslađivači koji se nalaze u dijetalnim napicima djeluju na način da alkohol brže dospijeva u krvotok pa se osoba brže i jače napije ako uz aklohol konzumira i dijetalna gazirana pića.

Oštećenje stanica
Provedena istraživanja sastojaka dijetalnih gaziranim pića i njihova utjecaja na zdravlje upućuju na to da kemijski spoj natrij-benzoat koji se nalazi u mnogim takvim napicima može trajno oštetiti DNA i doprinijeti razvoju neurodegenerativnih poremećaja poput Parkinsonove bolesti i ubrzati proces starenja.

Napominjemo da osobe koje piju dijetalna gazirana pića najčešće prakticiraju i neke druge nezdrave obrasce poput konzumiranja previše masnoće, preslane hrane i sl. Na taj način zdravstveni se rizici povećavaju.

ostavite svoj komentar