Dinamika dejtanja i braka: Možemo li se bolje ponašati prema svojim partnerima?

Couple, Summer, Beach, Kiss, Love

Što bismo mogli učiniti kako bismo pažnju naših partnera usmjerili na nas?
Prvo, ne bismo se trebali bojati izreći/iskazati svoje potrebe i želje svom partneru. Poželjno je stvoriti ozračje u kojem je svaki partner slobodan izraziti svoje osjećaje i potrebe. Često, kad nas preplave osjećaji koje ne ispoljavamo prema van, razvijamo osjećaj gorčine i ogorčenosti prema sebi i prema ljudima oko nas.

Dakle, ako primijetimo da se naš partner prema nama ne ponaša baš onako kako mislimo da zaslužujemo, trebali bismo reagirati. Nije se zdravo previše dugo izlagati nezdravim osjećajima i negativnim emocijama, potiskivati ih ili pak izražavti neprihvatljivim načinima. U zdravom odnosu oboje bi se trebali osjećati poštovano, uvaženo, cijenjeno i voljeno.  

Zanemarimo li svoje potrebe i želje predugo, riskiramo da završimo poput toksične osobe u toksičnoj vezi. To vjerojatno ne biste željeli.

Kad dvije osobe stupe u vezu i obvežu se jedno drugome, najčešće žele tom odnosu dati priliku i vjeruju da će prevazići sve izazove s kojima će se suočiti. Stabilnost i spremnost za rad na ovim problemima čine parove jakim i zdravim. Najbolje je ( a često i jedino što uistinu možemo) odraditi svoj dio u komuniciranju svojih potreba i očekivanja s partnerom, jasno, s poštovanjem i razumno.

Holding Hands, Couple, Love, Together

Dajte sve od sebe, ali budite svjesni kada je stvarno kraj

Ne možemo očekivati da će nam partner čitati misli i automatski se prilagođavati našim htijenjima. Izuzetno je važno biti strpljiv i imati razumijevanja za drugu stranu. Partner vjerojatno neće sve shvatiti onako kako bismo mi to željeli. Pogotovo u počecima veze. Tada je važno biti fleksibilan, uviđavan i spreman oprostiti.

Svaka strana u odnosu trebala bi biti voljna odrađivati svoj dio kako bi i odnos bio bolji. Kritičkim promatranjem sebe i toga se ponašamo u odnosu omogućavamo si uvid u toksične ili destruktivne navike, obrasce koje ponavljamo, a koji ne pridonose zdravlju odnosa. Važno je uvidjeti i vlastite nedostatke i potruditi se oko promjene istih.

Postoje odnosi koji se ne mogu popraviti do mjere koja bi nas zadovoljila. Važno je znati prepoznati kad je to slučaj i ukoliko smatramo da smo pokušali sve što smo znali i umijeli, a odnos nas i dalje ne zadovoljava, izači iz tog odnosa i krenuti dalje.

Nakon izlaza iz nezadovoljavajućeg odnosa, online upoznavanje mnogima je sljedeći korak. To je stoga što osobe koje su tek izašle iz nekog odnosa nisu spremne izaći na kavu ili piće. S druge strane, internetske stranice i aplikacije za upoznavanje nude veliku bazu članova, čak i bez obveze registracije za upoznavanje novih ljudi. I što su članovi aktivniji, to je bolje za one koji su “ranjeni“.

7 stvari zbog kojih će vas partner tretirati bolje

Couple, Young Couple, Love, Romance, Romantic

Ali, ako smatrate da imate mogućnosti za poboljšanje veze, važno je da ste oboje spremni dati sve od sebe kako bi stvari funkcionirale.

U nastavku ćemo navesti nekoliko koraka koje možete poduzeti kako bi vaš partner prema vama bio bolji u vezi:

1. Uvijek budite otvoreni u vezi sa svojim mislima i nesigurnostima

Kad god se osjećate nesigurno ili imate brige koje se odnose na vaš brak/vezu, onda se otvorite svom partneru u vezi s tim stvarima, tako da vas dvoje možete zajedno riješavati te brige.

2. Uzdržite se od bilo čega što vodi da da se vaš partner prema vama loše ponaša

Ponekad ste sami pokretač lošeg postupanja prema vama. Stanite. Pogledajte kako postupate s partnerom. Možda ste vi ta osoba, s načinom na koji djelujete u svojoj vezi, koja otrovno utječe na vezu.

3. Budite dosljedni u prakticiranju pravila i granica koje ste postavili u vezi

Preporuka je da postavite pravila i granice u vašem odnosu s partnerom. Priopćite svoja očekivanja i smislite kako biste pravilno i dosljedno ispunili očekivanja jedno drugog.

4. Trudite se biti najbolja verzija sebe

Nikad se ne prestanite truditi biti najbolja verzija sebe. Nemojte biti samozadovoljni. Ponekad je samoljublje najbolji način da druge ljude potaknete da vas vole više.

5. Tretirajte svoj odnos kao stalan proces učenja

Niti jedno od vas neće sve vrijeme raditi stvari ispravno. Budite strpljivi jedni prema drugima i uzimajte svako iskustvo kao priliku za učenje.

6. Budite otvoreni i iskreni prema onome što želite

Nemojte samo očekivati da će vaš partner automatski znati što želite u vezi s vašim odnosom. Morate umjeti učinkovito komunicirati svoje potrebe ako želite da se vaš partner promjeni.

7. Budite fizički intimni jedno s drugim

Nikada ne podcjenjujte snagu fizičke intimnosti u zbližavanju dvoje ljudi. Ponekad se napetost u vezi može ublažiti nekim razigranim činom fizičke romantike.

Love, Couple, Beach, Background, Vintage

Za kraj

Svi smo vidjeli romantične filmove u kojima lik govori kako ne može živjeti bez druge osobe, jer ih ta druga osoba upotpunjava. Ali to nije ono što nekoga čini dobrim partnerom. Ono što čini dobrog partnera je – potpuni partner.

Pola plus pola nije jednako dva. Dve kompletne, cijele osobe, jednake su jednom sretnom paru. Imajte na umu – ponekad je sjajan partner onaj koji vam nudi vidik na stvari kakav inače ne biste ni mogli sami dokučiti.

Miloš Vasiljević

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar