Divlji šipak

Od davnina poznat kao ljekovita biljka, a služio je i kao hrana siromašnim slojevima.

Poznamo ga još i pod nazivima šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, šipurina, šipurak, šepurika. Raste kao grm visine 2-3 metra, prepun oštrih, zavinutih bodlji. Cvjeta u lipnju i srpnju. Nalazimo ga svuda u Europi i u Aziji, na područjima umjerene klime. Raste po osunčanim rubovima šuma, uz putove, uz ograde.
Plodovi šipka su crvenkaste boje, jajoliki i s mnoštvom sjemenki. Beru se u rujnu, listopadu i studenome (prije nego prezori). Plodovi se koriste svježi i osušeni.
Plod divljeg šipka sadrži obilje vitamina C koji se kuhanjem ne gubi (ali se gubi protekom vremena). Divlji šipak sadrži i vitamine A, D i E, masne kiseline i flavonoide. Sadrži i vitamine B1, B2 i niacin. Od minerala sadrži željezo, magnezij, kalij, fosfor i sumpor. Sadrži tanin, voćne kiseline i pektine i oko 9% ulja.

Od latica divljeg šipka (sakupljaju se u proljeće) pravi se đžem (kojim se liječe plućne i unutarnje bolesti), prave se salate, konzumiraju se u kombinaciji sa jogurtom.
Listovi divljeg šipka bogati su vitaminom C. Stoga se, još mladi, beru i suše za pripremu vitamniskih čajeva.
Najčešće se koristi za pripremu čajeva (uz dodatak hibiskusa) te za pripremu marmelada, pekmeza i sirupa. Neki narodi od šipka prave i kompote, salate, kolače, juhe i druga jela.
Zbog sadržaja voćnih kiselina i pektina šipak djeluje kao blagi čistač organizma. Isto tako djeluje i kao diuretik pa se preporuča osobama koje pate od bubrežnog kamenca, pijeska u bubrezima, reume i gihta. Pomaže u otkljanjanju umora i malaksalosti, kod anemije i kod raznih upalnih stanja. Uspješno snižava povišenu temperaturu, a izuzetno je dobar kod prehlada (posebno u kombinaciji sa lipom).

Ružina jabučica (ili bedegar) je dlakava glavica purpurnozelene boje što raste na vrškovima nekih grana, a koju uzrokuje ubod insekta srodnog pčeli – ružine ose šiškarice. Koristi se kao sredstvo za jačanje organizama, za brzo zarastanje rana i kod opekotina s odignutim rubovima, pospješuje izlučivanje urina pa se koristi i kod mokraćnih kamenaca.

ostavite svoj komentar