Dizano tijesto

Savjeti sa savršeno dizano tijesto…

Premda se priprema dizanog tijesta čini mnogima komplicirana, to ne mora biti tako. Postoji par naputaka kojih se treba držati i rezultati neće izostati, a uz praksu i sam postupak postaje jednostavan.

Prvo provjerite rok trajanja na pakiranju kvasca.
Prosijte brašno od kojega ćete mijesiti tijesto.
Držite se recepture.
Dizano tijesto biti će sočnije i rahlije ukoliko količinu mlijeka zamijenimo istom količinom jogurta ili kiselog vrhnja.
Prostorija u kojoj mijesimo tijesto ne smije biti hladna, kvasac voli toplinu. Također svi sastojci, sve namirnice iz recepta trebaju biti sobne temperature.
Isto vrijedi i za posuđe koje upotrebljavamo kod izrade tijesta.
Kocku svježeg kvasca treba izmrviti u mlaku tekućinu (u mlijeko ili vodu) zajedno sa žlicom šećera (ili meda) i žlicom brašna. Tu mješavinu treba ostaviti na toplom da se stvori pjena. Svježi kvasac u ovoj fazi pripreme ne smije doći u doticaj sa solju, masnoćom ili previše šećera jer to može rezultirati time da se tijesto ne digne. Ovo pravilo ne vrijedi za suhi kvasac koji se može zamijestit odmah, zajedno sa svim sastojcima.

Kada se kvasac aktivira treba dodati preostale sastojke i umijesiti tijesto. To je najbolje učiniti rukama, premda će poslužiti i mikser s nastavcima za miksanje tijesta. Toplina ruku povoljno djeluje na kvasac, a mijesiti treba 15-ak minuta tako da se svi sastojci prožmu i povežu i da se tijesto lijepo formira.

Nakon što se tijesto umijesi slijedi prvo dizanje. Kvasac voli toplinu pa, tijesto treba prekriti čistom pamučnom blago navlaženom kuhinjskom krpom i staviti u pećnicu zagrijanu na 45°C uz lagano odškrinuta vrata pećnice ili na nekoj toploj površini uz napomenu da se izravan kontakt s vrućom površinom ne preporuča.

Kada tijesto udvostruči volumen treba ga premijesiti, a potom preseliti u željeni kalup ili formirati u peciva, kiflice ili dr.
Dok se tijesto prvi puta diže kalup treba premazati mekim maslacem ili nekom drugom masnoćom. Ulje se skuplja uz rubove pa ga treba izbjegavati. Lim za pečenje peciva i sitnijih kolača ne treba premazivati već obložiti masnim papirom za pečenje.

Tijesto treba ostaviti da se još jednom digne i zatim staviti peći u zagrijanu pećnicu.
Nakon pečenja dizano tijesto treba odstajati u kalupu dok se malo ne ohladi i potom izvađeno iz kalupa da se u potpunosti ohladi na rešetki.
Želite li sačuvati dio tijesta i pohraniti ga u zamrzivaču (za neka buduća peciva, pizzu i sl.) ne treba ga ostaviti da se diže drugi puta nego odmah zamrznuti: Kod odmrzavanja tijesto treba potpuno odlediti i tada pustiti da se digne na toplom mjestu i potom peći.

Osnovni recept za slatke i slane slastice od dizanog tijesta

  • 500 g brašna
  • 1 omot suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 1 omot vanilin šećera
  • malo soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 75-100 g rastopljenog (i ohlađenog) maslaca (ili margarina ili 6-7 žlica jestivog ulja)

Temperatura pečenja: 180 – 200° C – ovisno o pećnici
Vrijeme pečenja: ovisno o receptu i vrsti kolača ili peciva, između 15 i 20 minuta.

Image courtesy of foto76 at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar