Dizelaš ili benzinac

Razlike nikada nisu bile manje…

Otkako je R. Diesel, potkraj 19. Stoljeća patentirao motor sa unutrašnjim izgaranjem i kompresijskim samozapaljenjem goriva, traju usporedbe dizelskih i benzinskih motora.
Od tih početaka dizelski se motor usavršavao dok su benzinski motori koncepcijski tapkali u mjestu sve do sredine 90-ih.
Danas imamo situaciju da su razlike između te dvije vrste motora manje nego ikad – potrošnja goriva gotovo je izjednačena, vozne karakteristike i snaga motora također, a sustavi ubrizgavanja sve su kompleksniji kod obje vrste motora.
Zbog većeg problema sa zagađivanjem dizelaši se opremaju sa sve kompleksnijim sustavima za naknadno tretiranje ispušnih plinova, što povećava potrošnju.
Stručnjaci tvrde da se dizelaši neće isplatiti kada na snagu stupi Euro 6, jer će ispušni sustavi biti još kompleksniji, a time i potrošnja goriva.
Dizelaši su dosegli svoj vrhunac: nikada nisu bili tiši i snažniji. S druge strane, moderni turbo benzinci s izravnim ubrizgavanjem rade još tiše i mirnije, bolje griju tijekom zime, imaju šire radno područje. Benzinci se definitivno vraćaju na scenu. Benzinski motor još nije štedljiv kao dizelaš (premda su razlike manje nego ikad), ali je zato čišći, lakši i jeftiniji.

ostavite svoj komentar