Dižem kredit – moram znati

Što treba znati prije zaduživanja…

Kupovina stana, automobila, namještaja, putovanja mnogima bi bila neostvariva bez kredita, bez zaduživanja u bankama. Ipak, vremena u kojima živimo i gospodarska situacija nalažu oprez. Nezaposlenih je sve više, plaće zaposlenih padaju, a anuiteti za otplate kredita ostaju isti ili pak vrtoglavo rastu.

Financijski stručnjaci savjetuju – ne zaduživati se! Međutim, svatko ima neki razloge za zajam od banke. Ako to tek namjeravate učiniti predlažemo sljedeće:
Postavite si financijske ciljeve te uskladite sa svojim očekivanim dugoročnim mogućnostima. Ako nemate sigurne prihode, razmislite više puta prije nego odlučite realizirati kredit.

Ako ste npr. odlučili podići stambeni kredit ne biste li riješili svoje stambeno pitanje, sjednite za računalo i proučite sve dostupne ponude raznih banaka. Najlakši način usporedbe kredita različitih banaka jest efektivna kamatna stopa (ona uključuje sve troškove), najpovljnija je ona najniža!
Posebno vodite računa da mnoge banke posebno honoriraju status štediše te vaša potraga mora uključiti i kontakt s bankom čiji ste klijent.
Izdvojite one najpovoljnije, a nakon što suzili izbor na dvije, tri otiđite u svaku od poslovnica i na kreditnom odjelu obavite razgovor sa osobnim bankarom.
Prije samog razgovora pokušajte sakupiti što više korisnih informacija i znanja o kreditima kako biste mogli postavljati interesna pitanja i razumjeti prezentirane uvjete.
Naime, ne treba smetnuti s uma da osobni bankar može biti vrlo dobronamjerna i simpatična osoba, ali da kao zaposlenik bankarske institucije nema zadatak usrećiti vas, nego zadovoljiti svog poslodavca – osigurati što veći plasman za banku povoljnih kredita i osigurati naplatu anuiteta (hipotekama, polozima, jamcima i dr.).

Korisno je pitati, a radi naše gospodarske situacije, kako i da li si možete osigurati moratorij na plaćanje kredita kroz neko dogovorno razdoblje u slučaju da ostanete bez prihoda koji su osnova za podmirenje mjesečnog zaduženja na ime kredita.

Važna stavka kredita je i način obračuna kamata – pitajte kojim načinom obračunavaju kamatu u konkretnom primjeru te što to za vas znači. Npr. da li je obračun u ratama ili anuitetima te što je za vas financijski povoljnije. Mnogim se korisnicima kredita dogodilo da su godinama otplaćivali kredit, a kada bi zatražili stanje duga ispostavilo bi se da su otplatili maleni udio glavnice.

Zapamtite, sa bankama se može i treba pregovarati. I kod njih vrijede tržišna pravila.

ostavite svoj komentar